Premijer Federacije BiH

Novalić: Treći put ove godine povećavamo najnižu mirovinu u Federaciji

Fadil Novalić
13.10.2022.
u 12:07

- Zadužio sam Federalno ministarstvo financija, Ministarstvo rada i socijalne politike i Fond MIO da poduzmu korake i pripreme provedbene akte neophodne za povećanje najniže mirovine u Federaciji u najvišem mogućem postotku, poručio je Novalić

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić uputio je poruku umirovljenicima informirajući ih da je danas na sjednici Vlade inicirao povećanje najnižih mirovina, treće u ovoj godini. 

- Zadužio sam Federalno ministarstvo financija, Ministarstvo rada i socijalne politike i Fond MIO da poduzmu korake i pripreme provedbene akte neophodne za povećanje najniže mirovine u Federaciji u najvišem mogućem postotku. Kao što vidite, čvrsto držimo do svoje riječi, ispunjavamo obećanja. Našim umirovljenicima smo pomogli i subvencioniranjem računa za električnu energiju, te onim najugroženijim, podjelom paketa iz Robnih rezervi koja se nastavlja kroz dva iduća ciklusa - poručio je Novalić. 

Ističe kako ovo povećanje nije jedina mjera usmjerena prema umirpovljenicima. 

- Važno je istaknuti: prvi put u povijesti mirovine rastu više i brže od plaća, a umirovljenici u Federaciji u znatno su boljoj poziciji u odnosu na one u drugim dijelovima zemlje. Kako smo to uspjeli? Prvo, uspjeli smo našu ekonomiju održati zdravom, ona se u Federaciji ozbiljno razvija. Drugo, ono što ostaje kao trajna stečevina narodu od moje Vlade je Zakon o MIO. Od 2020. mirovine se isplaćuju iz federalnog proračuna što znači da vam sad Federacija jamči redovitu isplatu, kazao je Novalić. 

- Još samo prije nekoliko godina Fond je bio u dugu većem od 200 milijuna KM, a danas je stabilan. S povećanjima mirovina i redovitim isplatama na vrijeme počeli smo u ožujku 2018., tako je prosječna mirovina porasla za 31, a minimalna za 35 posto. Ovo je poštivanje sugrađanke i sugrađani, rezultat rada ove Vlade s kojim činjenično možemo biti zadovoljni - istaknuo je Novalić. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?