Susret s izaslanstvom MMF-a

Novalić: Potrebna nam je tehnička pomoć MMF-a, možda i više nego financijska

Fadil Novalic mmf
06.04.2016.
u 14:19

Mi smo spremni za provođenje mjera iz Pisma namjere prema MMF-u i u tom smislu činimo sve da ispunimo zadane ciljeve, naglasio je Novalić

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić primio je danas u sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu izaslanstvo Međunarodnog monetarnog fonda na čelu s izvršnim direktorom sa sjedištem u Nizozemskoj Menno Snelom.

U središtu razgovora bili su pitanje nastavka stend-baj aranžmana s ovom međunarodnom financijskom institucijom i mjere koje Federalna vlada poduzima u cilju nastavka započetih reformskih procesa.

- Nama je prije svega potrebna vaša tehnička pomoć, možda čak i više nego ona financijska. Potrebno nam je i vaše iskustvo u provođenju određenih reformi koje imaju za cilj proračunsku i svaku drugu stabilizaciju u Federaciji i Bosni i Hercegovini, rekao je federalni premijer.

Posebno je istaknuo do sada urađeno na provođenju Reformske agende, što je jedan od uvjeta za nastavak aranžmana.

- Mi smo spremni za provođenje mjera iz Pisma namjere prema MMF-u i u tom smislu činimo sve da ispunimo zadane ciljeve, naglasio  je Novalić, posebno istaknuvši da će prioriteti u narednom razdoblju biti reforma i unapređenje sustava naplate poreza i rješavanje problema parafiskalnih nameta, u čemu se već poduzimaju određeni koraci.

Kada je riječ o nastavku aranžmana, kao jedan od ključnih problema predstavnici MMF-a su naveli probleme u bankarskom sektoru Republike Srpske, uz nadu da će stabilnost financijskog sektora ipak biti očuvana.

Dio razgovora bio je posvećen mjerama koje Vlada Federacije BiH poduzima u cilju većeg zapošljavanja, posebno mladih ljudi, što je već dalo vidljive pozitivne rezultate.

Premijer Novalić je gosta upoznao da je prvi put nakon rata jedna vlada ozbiljno shvatila problem nezaposlenosti mladih i s programom od 50 milijuna maraka izdvojenih izravno iz proračuna potiče njihovo zapošljavanje i samozapošljavanje, i to isključivo u realnom sektoru, priopćeno je iz Vlade FBiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?