Federalni premijer

Novalić: Cjepiva su i stvar geopolitike

Fadil Novalić
30.03.2021.
u 17:16

Federalni premijer Fadil Novalić, govoreći o nabavci cjepiva u FBiH, u obraćanju zastupnicima na današnjoj sjednici Zastupničkog doma Federalnog parlamenta, izjavio je da se na tome radi danonoćno, od 25. veljače da njemu nije problem raditi, gotovo 24 sata dnevno ako treba, ali da i laici mogu vidjeti da veleprometnici 'ne igraju dok roba ne postane komercijalna'.

Cjepiva su i stvar geopolitike, kazao je između ostalog premijer i dodao da je Srbija u tom smislu najbolje napredovala.

Ad-hoc tijelo koje je ranije formirala Vlada FBiH nije ukinuto, potvrdio je Novalić, pa je to tijelo između ostalog predložilo direktne kontakte s veleposlanstvima te nabavku cjepiva AstraZeneca iz Indije skupa s regionalnim zemljama.

- Odmah sam zvao premijerku Srbije i uključili smo se. Ministrica Ankica Gudeljević je to već bila uradila, prije mene, na 350.000, ja sam samo povećao na 500.000 cjepiva. Uključili smo se u tu grupu – Makedonija, Crna Gora, BiH i Srbija - Novalićeve su riječi.

I za nabavku cjepiva Sputnik V poslani su potrebni papiri, ostvaren kontakt s ruskim veleposlanikom, a od njega je uslijedila diplomatska nota ka Ruskom fondu. S druge strane, s federalne razine je zamoljen i predsjedatelj Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija da i on pošalje autorizaciju.

U vezi s nabavkom cjepiva Pfizer je kontaktirano s Veleposlanstvom Sjedinjenih Američkih Država i Washingtonom.

- Pfizer veoma rado razgovara, ali ne možete doći do toga da vam kažu količinu i vrijeme isporuke. Sarajevska županija je znatno prije ušla u taj proces, htjeli smo se pridružiti, ali su nam jučer odgovorili da ne razgovaraju na taj način - rekao je Novalić i dodao da ipak nema odustajanja ni od tih cjepiva. 

Proces nabavke kineskih cjepiva je pokrenut, međutim, oni imaju najkompliciranije procedure, zbog čega je predsjedatelj Vijeća ministara BiH zamoljen da i on djeluje pismom namjere.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?