Gradsko vijeće

Nova većina u Gradskom vijeću Livna usvojila proračun vrijedan 14,9 milijuna KM

livno
22.12.2021.
u 19:28

Za proračun je glasovalo 17 vijećnika (HDZ BiH, SDA, SDP i Županijske neovisne liste) dok su protiv bili vijećnici iz HDZ-a 1990 i HRS-a, a Gradsko vijeće dobilo je novu većinu koju predvodi HDZ BiH, koji je dosad bio u oporbi.

Livanjsko Gradsko vijeće usvojilo je u srijedu Prijedlog proračuna Grada Livna za 2022. godinu u iznosu od 14,9 milijuna maraka.

Za proračun je glasovalo 17 vijećnika (HDZ BiH, SDA, SDP i Županijske neovisne liste) dok su protiv bili vijećnici iz HDZ-a 1990 i HRS-a, a Gradsko vijeće dobilo je novu većinu koju predvodi HDZ BiH, koji je dosad bio u oporbi.

Usvajanju Proračuna koji je istovjetan Nacrtu prethodila je dugotrajna rasprava te 18 amandmana koji nisu usvojeni.

Po riječima Anite Ćavar iz Službe za financije i riznicu, Proračun je kreiran na realnoj osnovi, a njegovo usvajanje bio je preduvjet za normalan rad i nastavak ranije započetih projekata. 

 Naglasila je kako su najznačajnija stavka proračunskih prihoda porezni prihodi, planirani u iznosu od 6,2 milijuna maraka, što je za 18 posto više u odnosu na plan za 2021. godinu. 

Prijedlogom proračuna za 2022. godinu, neporezni prihodi su planirani u ukupnom iznosu od 5,1 milijuna maraka i to je za 6 posto više od plana za 2021. godinu.

- Neporezne prihode čine prihodi od financijske i nematerijalne imovine, prihodi od iznajmljivanja, prihodi od imovine i zakupa, komunalne naknade i pristojbe, ostale naknade i pristojbe po federalnim, županijskim i gradskim propisima – pojasnila je Ćavar.

Dodala je kako su neporezni prihodi planirani na tragu izvršenja u 2021. godini, s tim da je planirano povećanje prihoda od hidroakumulacije s planiranih 2 milijuna maraka u ovoj godini na 2,5 milijuna maraka u 2022. 

 Na sjednici je također rečeno kako su tekući izdaci planirani u iznosu od 8,2 milijuna maraka što je za 2 posto više u odnosu na prethodnu godinu, dok kapitalni transferi kao nova proračunska pozicija, iznose 60 tisuća maraka, a odnose se na potporu JP Komunalnom za kupnju radnog stroja 'kombinirka' čiju nabavu to javno poduzeće nije u mogućnosti financirati isključivo vlastitim sredstvima.

 Kapitalni izdatci prema Prijedlogu proračuna planirani su u iznosu od 5,5 milijuna maraka te predstavljaju 36,84 posto od ukupno planiranog proračuna.  

Od kapitalni izdataka najviše se izdvaja za vodovod i kanalizaciju, potom završetak izgradnje mrtvačnice, lokalnih prometnica, gradske tržnice, te javnu rasvjetu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?