Fojnica

Nova radna mjesta, grade se luksuzni stanovi

radnici
09.09.2021.
u 07:30

Stara ruševna zgrada nekadašnje vojarne u samom središtu Fojnice, izgrađena još u doba Austro-Ugarske, ovih je dana u samo nekoliko sati doslovce izbrisana s lica zemlje, piše Večernji list BiH.

Na prostoru koji je zauzimala s još jednom ruševnom zgradom, na površini od 4000 kvadrata, gradi se veliko parkiralište s više od 200 parkirališnih mjesta. Hotel Stari grad, koji već desetak godina zjapi prazan, postaje stambena zgrada s oko 70 stanova površine od 30 do 150 kvadrata

Novi turistički sadržaji

Među njima bit će i luksuzni dvoetažni stanovi, dok je prizemlje rezervirano za poslovne prostore, banke, kafiće, restorane. Zgrada uz hotel se renovira i na katu će biti smještajni kapaciteti s oko 50 ležajeva, dok u prizemlju ostaje restoran, ali će, umjesto postojećih 50, imati kapacitet više od 200 mjesta.

Uz veliko parkiralište, planirana je i izgradnja bazena te drugih sadržaja koji će sadašnji derutni izgled pretvoriti u stambeno-poslovni kompleks s ugostiteljskim i turističkim sadržajima. Njihovom izgradnjom, uz sezonske poslove, bit će otvoreno najmanje 50 stalnih radnih mjesta. Iza svih nabrojanih milijunskih investicija stoje dugogodišnji poslovni partneri Sahir Mustajbegović, vlasnik poduzeća TWI d.o.o iz Kiseljaka, i Igor Bošnjak i njegova tvrtka B. I. Materijal, jedna u nizu koje su u vlasništvu ovog fojničkog poduzetnika. Mustajbegović i Bošnjak od banjolučke tvrtke Bora d.o.o ovih su dana kupili kompleks zgrada, kao i zemljište na kojima su odmah po sklapanju kupoprodajnog ugovora započeli s realiziranjem u Fojnici trenutačno najznačajnijih investicija. I nisu im nikako prve u ovoj općini u kojoj su, potvrdio nam je i načelnik Fojnice Sabahudin Klisura, najznačajniji investitori posljednjih godina. - Iza mene i Sahira Mustajbegovića uspješna je poslovna suradnja koja traje već sedam godina.

Plodovi te suradnje najvidljiviji su upravo ovdje u Fojnici gdje imamo mnoštvo zajedničkih projekata, od hale površine 5500 m2, velikog skladišta građevnog materijala, tvornice za proizvodnju papira - kaže nam Bošnjak.

Mustajbegović ga dopunjuje popisom i mnogih drugih projekata među kojima su solarni paneli na brdu Malkoč te hala izgrađena na mjestu nekadašnje pilane u Fojnici.

- Svaka naša investicija ujedno je i ekološki prihvatljiva jer koristimo alternativne izvore energije kojima planiramo zadovoljiti potrebe Fojnice za energijom koristeći prije svega energiju sunca, posebno na Malkoču koji je osunčan gotovo uvijek - kazao nam je Mustajbegović. Želja im je ulagati na ovim prostorima, a Fojnici su investicije koje su oni realizirali itekako dobrodošle, potvrdio nam je načelnik Klisura.

- Turizam je najznačajniji razvojni potencijal Fojnice. Prema našim procjenama, godišnje Fojnicu, Franjevački samostan, Prokoško jezero i slapove Kozice posjeti oko 20.000 turista. Samo središte Fojnice ne nudi im gotovo ništa. Ovom investicijom dobit ćemo sadržaje koji nam nedostaju kako bi se turisti koji posjećuju navedene destinacije mogli zadržati u Fojnici. Dobit ćemo i ogromnih 50 radnih mjesta, mlade obitelji priliku za kupnju stanova jer stanogradnje u Fojnici nakon rata nije bilo. Ona počinje ovom investicijom - kaže nam Klisura.

Potpora općinskih vlasti

Ove investicije u Fojnici imaju podršku općinskih vlasti jer se uklapaju u viziju razvoja ove srednjobosanske općine u kojoj turizam igra glavnu ulogu, potvrđuje nam načelnik. Naglasimo i kako će Mustajbegović i Bošnjak stambeno zbrinuti dvije osobe u stanju socijalne potrebe koje su živjele u ruševnim zgradama. Na njihovim gradilištima rade isključivo domaće tvrtke, a i posla će po završetku projekata biti najprije za stanovnike općine u kojoj realiziraju ulaganja. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?