U Varešu otvoren Kreativni centar za mlade i nevladine organizacije

Nova oaza u zajednici za sve kreativne građane

storyeditor/2024-03-27/vares.jpg
Fena
28.03.2024.
u 15:19

U značajnom iskoraku prema osnaživanju i koheziji zajednice u Varešu je svečano otvoren Kreativni centar za mlade i nevladine organizacije.

Multifunkcionalni prostor

Ovaj multifunkcionalni prostor predstavlja novu oazu u zajednici za sve građanke i građane, nudeći niz mogućnosti za okupljanje, interakciju, kreativnost i učenje.

Svečanosti otvaranja prisustvovali su mnogobrojni predstavnici Općine Vareš, međunarodnih organizacija, organizacija civilnog društva aktivnih u zajednici te gospodarskih subjekata, koji su izrazili duboku podršku, ali i uzbuđenje zbog potencijala koji ovakav prostor donosi jednoj zajednici poput Vareša, priopćeno je iz UNDP-ja.

Centar je uspostavljen uz financijsku podršku Europske unije i sufinanciranje Općine Vareš u sklopu projekta "Jačanje povjerenja i kohezije u zajednicama u Bosni i Hercegovini" (#MožemoBolje), koji zajedno provode Europska unija u BiH, Ujedinjeni narodi u BiH, Misija OESS-a u BiH i Vijeće Europe - Ured u Sarajevu.

- Uime Općine Vareš i svih građanki i građana želim izraziti zahvalnost svima koji su omogućili da ovaj prostor postane stvarnost u našoj zajednici. Posebno želim poručiti mladima da je ovaj prostor za njih, da više ne moraju čeznuti kako to negdje drugdje ima, već smo u Varešu zajedno stvorili jedan ovakav suvremeni prostor i možemo biti svi ponosni što je Općina Vareš sudjelovala u jednom ovakvom projektu kao što je "Možemo bolje". Sada je naša zajednička odgovornost osigurati da Centar djeluje, da bude ispunjen raznovrsnim aktivnostima i događajima te da uistinu postane središte napretka i jedinstva u našoj zajednici - izjavio je Zdravko Marošević, načelnik općine Vareš.

Fermin Cordoba, politički savjetnik i koordinator tima u Uredu Europske unije u BiH, istaknuo je da Europska unija sa zadovoljstvom podržava ovaj važan infrastrukturni projekt u Varešu u sklopu projekta "Možemo bolje".

- Obnova Centra identificirana je kao prioritet kroz naš dijalog s lokalnom zajednicom. Centar će koristiti više organizacija civilnog društva i bit će važno mjesto susreta i razmjene te će pružiti prostor za kreativnost i dijalog za sve građane Vareša, a osobito za mlađe generacije - izjavio je Cordoba.

Dijalog zajednice

Ovaj Centar predstavlja primjer kako lokalna inicijativa, proistekla iz dijaloga zajednice, suradnjom građana i građanki, lokalne samouprave te podrškom vanjskih aktera može doprinijeti razvoju zajednice i služiti kao dinamična platforma za izgradnju kapaciteta i društvenu koheziju.

- Kroz projekt smo u ovaj prostor uložili 250.000 KM za renoviranje, opremanje i grijanje, a sama Općina Vareš uložila je dodatnih 30.000 KM. UNDP je radio na renoviranju ovog sjajnog prostora, a u idućem razdoblju IOM će biti podrška mladim ljudima u osmišljavanju načina na koji će ovaj prostor koristiti. Naravno, mi ostajemo podrška institucijama lokalnih vlasti, da radimo zajedno i primjerom pokažemo cijeloj BiH kako zajedno možemo bolje - izjavila je Irma Zulić, savjetnica za politike i razvoj UN-a u BiH.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?