Neviđeni skandal kojim se ruga istrazi Tužiteljstva BiH

Organiziran prijam za vodeće policajce koje se sumnjiči za zaštitu članova narkokartela u BiH

storyeditor/2024-04-25/munjic_selmanovic.jpg
26.04.2024.
u 21:30

Ministar Isak je pokušao iznimno opasnim potezom, koji graniči s državnim udarom, u javnosti predstaviti kako se radi o ljudima koje je pravosuđe posve oslobodilo odgovornosti

U prvom “poluvremenu” najvećeg pravosudnog obračuna s narkokartelom i njegovim zaštitnicima u Bosni i Hercegovini opasnu predstavu za javnost i neviđeni skandal upriličio je ministar unutarnjih poslova Federacije BiH Ramo Isak organizirajući u središtu Sarajeva službeni doček s policijskim postrojem za prvog čovjeka Federalne uprave policije Vahidina Munjića i šefa specijalne policije Mustafu Selmanovića, piše Večernji list BiH.

Slučaj “Escobar”

Čak i unatoč tome što su Munjić i Selmanović i dalje službeno osumnjičene osobe koje se vezuje uz pružanje zaštite vodećim ljudima jednoga od najvećih narkokartela u svijetu. Zna to vrlo dobro i ministar Isak, koji je pokušao iznimno opasnim potezom, koji graniči s državnim udarom, u javnosti predstaviti kako se radi o ljudima koje je pravosuđe posve oslobodilo odgovornosti. Tim se potezom ministar Isak zapravo teško narugao državnome Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine koje se uhvatilo ukoštac i obračunava se s najvećim narkokriminalcima i njihovim pokroviteljima u vlasti. Radi usporedbe, to je isto kao da se američka agencija DEA, koja vodi rat s narkokartelima, postroji pred policajcima za koje se sumnja da su povezani sa zaštitom Pabla Escobara i njegova kartela. Naime, zabunu u javnosti ministar Isak i ostali policijski dužnosnici nastojali su napraviti s obzirom na to da večer prije nije određen pritvor policijskim dužnosnicima jer je sud naveo kako prema njima nema nikakvih relevantnih dokaza u tome smislu. No, odmah jučer ovaj su spin djelomično ispravili iz Tužiteljstva navodeći da ponovno traže određivanje pritvora za sve osumnjičene. - Postupajući tužitelj, nakon zaprimanja sudske odluke, uložit će žalbu na odluku kojom za dio osumnjičenih nije određena mjera pritvora ili mjera zabrane. U žalbi će tužitelj detaljno obrazložiti razloge za pritvor ili mjere zabrane. Zbog više upita medija i različiti konotacija u javnosti napominjemo da je predmet u fazi istrage i sud u ovom trenutku odlučuje o prijedlozima za pritvor ili mjere zabrane te ne donosi bilo kakvu odluku ili presudu o odgovornosti osumnjičenih - naveli su iz Tužiteljstva BiH. Iako to nisu javno rekli, time su zapravo reagirali na niz obmanjujućih interpretacija, uključujući i nekoliko medija koji su “oslobodili” krivnje policijske dužnosnike. Važno je znati kako je postupajući tužitelj Sanjin Kulenović tvrdio da su pripadnici FUP-a Kadić, Čatić i Druškić tijekom boravka u Sarajevu fizički osiguravali vođu narkokartela sa sjedištem u Dubaiju Edina Gačanina Tita. U međuvremenu Munjić nije pokrenuo interne procedure kako bi ih sankcionirao iako je znao da je riječ o sigurnosno zanimljivoj osobi. Također je dodao da ih je poslije rasporedio na radna mjesta koja nemaju oznaku tajnosti. Sud BiH je, međutim, pritvor odredio za Adnana Smajlovića, Sančeza Jukića i Aidu Halać, koji su uhićeni u akciji “Crna kravata 2”. U prijedlogu Tužiteljstva BiH navodi se da je Adnan Smajlović organizirao Sky grupu u BiH u dogovoru s Edinom Gačaninom, vođom narkokartela “Tito i Dino”.

Droga iz Perua

Prema navodima Tužiteljstva BiH, od 2016. do 2021. godine organizirali su skupinu u kojoj su bili neki od 18 osumnjičenih u cilju “pribave i pranja novca koji je stečen trgovinom droge u okviru kartela”. Državni tužitelj Sanjin Kulenović naveo je kako su Edin Gačanin i Adnan Smajlović, vlasnik trattorije Dvor, davali zapovijedi, dok su ih ostali u Sky grupi provodili po jasnim uputama. Smajlović je o svemu obavještavao Gačanina. Sančez Jukić je, tvrdi Tužiteljstvo, bio zadužen za nabavljanje i međunarodni promet i preprodaju narkotičkih sredstava, najčešće kokaina. Dalje se navodi da je Jukić putovao u Južnoafričku Republiku, grad Durban, gdje su se vršili, sumnja se, logistički i tehnički poslovi prijama kontejnera iz Perua i Kolumbije kako bi se dalje transportirali prema zemljama EU.

I izvjesnu Adnu Helić se tereti da je sudjelovala u pranju novca. Kadrić, tvrdi Tužiteljstvo dalje, navodi da bi čelnici jedne od stranaka iz BiH trebali doći u Dubai na sastanak u povodu eventualnog dogovora oko pomoći u vidu financiranja te da je on “završio” da dođu iz stranke Narod i pravda, navodeći da će im ponuditi da rade kako oni žele ili će u protivnom oni osnovati svoju stranku. Te navode demantirao je čelnik stranke Narod i pravda Elmedin Konaković, navodeći kako se radi o zlonamjernim podmetanjima kako bi se narušila njihova uloga u vlasti.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije