Čudna poveznica, ali.

Znaš li da su rast kose i pranje povezani? Evo koliko često treba prati kosu da bi brže rasla?

kosa
Shutterstock
27.04.2024.
u 14:12

Da, volimo kratku kosu, bob, pixie i sve druge verzija kratkih frizura koje su u trendu, ali najčešće je duga kosa u našim srcima. I dok su trgovine preplavile piskavica, serumi i uređaji koji potiču rast kose, dostupna je i jedna jednostavnija (i jeftinija) verzija. Jesi li znala da su rast kose i pranje iste povezani? Znamo, suosjećamo s tobom, i mi uvijek pokušavamo odgoditi pranje kose za taj jedan dan, ipak, možda ćemo sada promijeniti mišljenje, piše miss7.24sata.hr.

Koliko često je potrebno prati kosu jedna je od tema koja se redovito vraća u diskusiju. Dok neke žene odbijaju prati kosu više od jednom tjedno (pod uvjerenjem da je šamponiranje loše za kosu), druge (osobito one s tankom kosom) ne mogu zamisliti da kosu ne peru svaki dan, jer bez toga nema frizure. Ipak, može li pranje kose utjecati na njezinu dužinu i zdravlje? Može! Čisto vlasište znači zdravo vlasište koje je glavni temelj za rast kose. Vlasište je koža i potrebno ga je redovito prati jer se korijen kose nalazi unutar vlasišta, ispod površine kože, što znači da čisto, uravnoteženo okruženje vlasišta daje folikulima najbolju priliku za rast i razvoj. Iz toga proizlazi zaključak da se redovito pranje smatra jednim od načina na koje se rast kose može potaknuti. 

Kada ne operemo kosu na vlasištu se skupljaju ulje, znoj, prljavština i mrtve stanice te se samim time stvara pogodno mjesto za razvoj bakterija i začepljivanje folikula. Kada su folikule začepljene ne može doći do rasta novih vlasi i mogu nastati problemi kao što su prhut i svrbež tjemena. A... uništavaju li šamponi prečestom upotrebom vlas i vlasište? Ne ako koristiš šampone koji se fokusiraju na njegu i zdravlje vlasišta.

Također, s redovitijim pranjem kose nećeš odmah primijetiti veći rast kose - to je ipak dugačak put. Međutim, uz upotrebu šampona i regeneratora s aktivnim tvarima za rast poput biotina i kofeina rast kose se može ubrzati.  

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?