vojna pomoć

Njemačka donirala bh. vojsci 15 dizalica za helikoptere

donacija
21.03.2017.
u 18:08

Svečana ceremonija primopredaje doniranih sredstava vojne opreme od Ministarstva obrane Savezne Republike (SR) Njemačke Ministarstvu obrane BiH, kojoj su, između ostalih, nazočili ministrica obrane BiH Marina Pendeš i veleposlanica SR Njemačke u BiH Christiane Hohmann, upriličena je danas u vojarni OSBiH "Rajlovac".

Donacija predstavlja realizaciju vojne pomoći iz Sporazuma Ministarstva obrane SR Njemačke i Ministarstva obrane BiH o besplatnom transferu 15 bočnih dizalica UH-1H sa stanja njemačkih oružanih snaga u vrijednosti višoj od 200.000 KM.

Ministrica Pendeš se tim povodom zahvalila Ministarstvu obrane SR Njemačke i Veleposlanstvu SR Njemačke u BiH za ukupnu pomoć koju pružaju Ministarstvu obrane i Oružanim snagama BiH i naglasila da je donacija bočnih dizalica „još jedan korak u pravcu sveukupnih nastojanja integracije naše države u euroatlantske strukture.“

Ova vrijedna donacija, kako je istaknula ministrica Pendeš, pomaže u daljnjem razvoju sposobnosti OSBiH za izvršenje zadataka, medicinske evakuacije i operacija potrage i spašavanja te zaokružuje cjelinu u paket sposobnosti, imajući u vidu ranije isporučenu medicinsku opremu za helikoptere koja je, također, donirana od SR Njemačke u 2013. godini.

Veleposlanica SR Njemačke u BiH Christiane Hohmann je izrazila zadovoljstvo što SR Njemačka svojom vojnom i civilnom pomoći podržava BiH i njene OSBiH u nastojanju ka ispunjavanju važnog procesa na putu ka strategijskom cilju države BiH i njenih oružanih snaga - pristupanju euroatlantskim integracijama.

U izjavi za medije načelnik ZŠ OSBiH generalpukovnik Anto Jeleč je istaknuo da ova donacija potvrđuje jačanje vojne i tehničke suradnje kao i dugogodišnje prijateljske odnose BiH i SR Njemačke, a koja će značajno doprinijeti povećanju operativnih kapaciteta i dostizanju viših standarda OSBiH na putu ka punopravnom članstvu u NATO-u.  

Donirana materijalno-tehnička sredstva već su stavljena na raspolaganje OSBiH, što će doprinijeti da pripadnici OS s manje rizika i još više rezultata budu oslonac u misijama traganja i spašavanja i učinkovitijem izvršenju ostalih zadataka OSBiH.

Nakon obraćanja potpisan je sporazum o primopredaji doniranih sredstava i uručena zahvalnica Ministarstva obrane BiH ambasadorici Hohmann, priopćeno je iz MOBiH-a.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije