Raspad SDP-a u HNŽ-u

Nikšić smijenio Zorana Mikulića i raspustio županijski ogranak stranke

30.04.2019.
u 08:00

Zoran Mikulić više nije predsjednik Županijskog odbora SDP-a u HNŽ-u. Odluku o njegovoj smjeni i raspuštanju županijske organizacije ove stranke donijelo je nedavno Predsjedništvo SDP-a na sjednici, a u objašnjenju se navodi kako je razlog odluke činjenica da je Mikulić prihvatio mjesto savjetnika Željka Komšića te se na taj način priklonio drugoj stranci.

Također, u dokumentu koji potpisuje Nermin Nikšić navedeno je kako već određeni dio vremena Mikulić nije sazivao sjednice ŽO-a SDP-a BiH HNŽ-a, čime je prekršio Statut stranke. Istodobno je uvedeno povjereništvo koje čine Aner Žuljević, Lana Prlić, Vesna Saradžić, Ismet Lulić, Mustafa Alikadić, Damir Šabanović i Ante Krešić.

To će povjereništvo, u skladu s usvojenom odlukom, preuzeti sve aktivnosti organizacije do okončanja kongresa SDP-a i izbora novog rukovodstva te županijske organizacije. Na ovaj način samo se potvrdilo ono što se već znalo, a to je činjenica kako u SDP-u HNŽ-a vlada potpuno rasulo te kako su sukobi frakcija unutar te stranke sve jači i teško ih je bilo sakriti od javnosti. Nakon što je otkriveno kako je Mikulić postao savjetnik Željka Komšića, postavilo se pitanje i je li on prešao u DF. On je prije nekoliko tjedana rekao kako se to nije dogodilo, ali nakon posljednjih događaja, naši izvori ponovno tvrde kako će Mikulić svoj politički angažman nastaviti u Komšičevoj stranci.

Za očekivati je da će u SDP-u u HNŽ-u biti još potresa jer smjena Mikulića nije kraj nego početak čistke u ovoj političkoj organizaciji. Sada je jasno kako je SDP napadima na HDZ BiH i optužbama kako hrvatska strana blokira proces uspostave vlasti u ovoj županiji pokušao skrenuti pozornost javnosti sa stvarnih problema u SDP-u i krizi u kojoj se ova stranka nalazi. Zato se i idućih tjedana mogu očekivati slični manevri pojedinaca u ovoj stranci koji će sličnim potezima i dalje pokušati sakriti stvarno stanje u SDP-u.

Može se reći kako je SDP stanovnike HNŽ-a doveo u poziciju taoca jer blokadom izbora zamjenika predsjedatelja Skupštine HNŽ-a onemogućavaju završetak procesa konstituiranja zakonodavne vlasti u ovoj županiji, a samim tim i formiranje nove županijske Vlade. Koliko će županija biti u takvoj situaciji, ovisi isključivo o zastupnicima SDP-a koji i dalje žele biti u oporbi, a uzimati pozicije koje pripadaju strankama u vlasti. Slični nerealni stavovi doveli su do raspada ove stranke u HNŽ-u. •

Ključne riječi
SDP

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije