Turizam

Nikada nije dovoljno rano početi s pripremanjem turističke sezone

neum
24.01.2016.
u 07:00

Kako bi turistička sezona 2016. bila što uspješnija, održan je radni sastanak o pripremi, na kojem su sudjelovali predstavnici Općine Neum

Turizam i njegove komplementarne djelatnosti su osnovna grana gospodarstva i razvoja općine Neum od koje većina građana Neuma i živi. Nepobitna je važnost turizma za Neum i njegove stanovnike, ali je činjenica da je i za dobre rezultate u turizmu potrebno dosta rada, reda i ulaganja, piše Večernji list BiH. 

Kako bi predstojeća turistička sezona 2016. bila što uspješnija, održan je radni sastanak o temi pripreme za turističku sezonu, na kojem su sudjelovali predstavnici Općine Neum, na čelu s načelnikom Živkom Matuškom, predsjednik OV Neum Mirko Pavlović, ravnatelj TZ HNŽ Andrija Krešić, predstavnici neumskih hotela te javnih poduzeća kao i načelnik PP Neum Davor Barić.

Sastanak je održan u hotelu “Sunce” u Neumu, a cilj sastanka je pravovremeno dobivanje informacija, primjedbi i prijedloga kako bi se moglo na vrijeme djelovati za što uspješniju turističku sezonu u 2016. 

­ Turistička sezona 2015. je bila izuzetno uspješna po ostvarenom broju noćenja, no siguran sam da možemo i više i bolje kada svatko izvršava svoje obveze. Za dobrobit svih nas, smatram da je sada vrijeme iznijeti konkretne primjedbe i prijedloge kako bi se pravovremeno moglo djelovati za što uspješniju turističku sezonu u 2016., te kako bi i turistički djelatnici i posebno naši turisti bili zadovoljni, kaže Živko Matuško, načelnik Neuma.

Prometna izoliranost

Prometna izoliranost Neuma od ostatka države kronični je problem za razvoj turizma, jer postojeća stara cesta preko Svitave ne omogućuje normalno prometovanje, posebno za turističke autobuse tijekom gužvi u vrijeme turističke sezone u Neumu. Iako je od Ministarstva prometa i veza FBiH najavljena izgradnja dionice ceste Babin Do ­ Broćanac u proljeće 2016., pitanje je kada će toliko nužna i dugo očekivana nova magistralna cesta Neum ­ Stolac biti završena. 

Po pitanju lošeg stanja pojedinih neumskih gradskih cesta, istaknuto je kako je pripremljena projektna dokumentacija za rekonstrukciju Ulice kralja Tomislava koja povezuje magistralu s obalom. 

Predviđena je izrada idejnog rješenja za uređenje užeg obalnog pojasa, Ulice dr. Franje Tuđmana. Kako bi se Neum razvijao i dalje kao prepoznatljiva turistička destinacija, nije dovoljno samo “krpati rupe” i održavati postojeće stanje, već je potrebno konstantno ulagati i uređivati sve čimbenike koji utječu na turizam, a samim time i na kvalitetu života lokalnog stanovništva.

Proračun općine ne raspolaže sredstvima za velike infrastrukturne radove te je Neumu potrebna financijska pomoć i ulaganje od viših razina, jer upravo od neumskog turizma prihode ostvaruje i županija i FBiH.

Problem vodoopskrbe

Jedan od gorućih problema, koji može ugroziti sezonu, jest i vodoopskrba. Dosadašnji vodovod od Gabele preko Hutova do Neuma ostvaruje prevelike troškove električne energije, konstantno pucaju stare i dotrajale cijevi te su velika ulaganja zbog zamjene starih cijevi i velikih gubitaka vode. Zbog prevelikog opterećenja u ljetnim mjesecima, pitanje je hoće li dosadašnji vodoopskrbni sustav izdržati i do kada, ističu iz JP Komunalno. 

Jedino rješenje je izgradnja cjevovoda i puštanje u vodovodni sustav izvorišta Blace, koje ima vrhunsku kvalitetu i kvantitetu vode. Izgradnja vodovoda je prioritet i tu je također problem financijske prirode, ali i hitno rješavanje imovinsko ­ pravnih odnosa. Po izvješću i broju kaznenih djela, Neum se može smatrati i sigurnom destinacijom za stanovanje, ali i za godišnji odmor. 

Načelnik PP Neum Davor Barić kazao je kako je stopa kriminala smanjena u odnosu na prošle godine te da u 2015. nije bilotežih kaznenih djela. Na sastanku se raspravljalo i o kulturnim manifestacijama tijekom turističke sezone, hortikulturnom uređenju grada, čistoći, produženju trajanja turističke sezone i drugom.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?