PSBiH

Nezadovoljstvo zastupnika radom VSTV-a

parlament
30.11.2016.
u 19:24

Većina zastupnika Predstavničkog doma Zastupničkog doma skupštine BiH na današnjoj sjednici u Sarajevu izrazila je nezadovoljstvo radom Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća.

Razmatrajući godišnje izvješće o radu ove institucije čuli su se prijedlozi da se organizira posebna sjednica o stanju u pravosuđu, a predsjedatelj Doma Mladen Bosić (SDS) čak je kazao da ovo izvješće pokazuje lažno stanje u pravosuđu.

Zastupnik HDZ-a Nikola Lovrinović upozorio je da ne postoji stav VSTV o tome da izvješća te institucije ne podržavaju zastupnici i izaslanici PSBiH, iako iz VSTV često čuje da postoji politički pritisak na njihov rad.

Osvrnuo se na izvješće sutkinje Johane Cornere u kojem ona upozorava da je sud višestruko vraćao optužnice zbog nedovoljnog iskustva tužitelja, a najavljeno je i da VSTV radi na izmjeni zakona u vezi ocjenjivanja u radu tužitelja te je dodao da bi on volio da neke od ovih stvari prepozna Vijeće.

Zastupnik SDA Šemsudin Mehmedović doživljava VSTV kao regulator rada pravosuđa, ocjenjujući da se suprotno tome institucije pravosuđa sve više ponašaju kao obiteljske tvrtke. 

- Takva praksa nije dobra i ne vodi ka ostvarenju zacrtanog cilja, a to je da građani vjeruju u bh. pravosuđe - kaže Mehmedović, uz isticanje da ne postoji ujednačena sudska praksa.

Zastupnica SDA Nermina Kapetanović je posebno istaknula da u Izvješću postoje preporuke Europske komisije koje godinama nisu provedene, te smatra da često nije jasno žele i u pravosuđu žele biti nedodirljivi ili neovisni.

Kako je kazala zastupnica SDS-a Aleksandra Pandurević, sudeći po današnjim raspravama referendum s pitanjem jeste li zadovoljni radom pravosuđa u BiH imao bi široku podršku.

Nakon niza primjedbi na rad VSTV-a, zastupnicima se obratio predsjednik Milan Tegeltija podsjetivši da je ovo vijeće regulatorno tijelo nastalo sporazumom o prijenosu nadležnosti nakon čega je donesen Zakon o VSTV-u.

Istaknuo je i da je osnovni zadatak imenovanje i nadzor na radom sudaca i tužitelja, te je naglasio da bi mu bilo drago da se organizira tematska sjednica na kojoj bi se otvoreno govorilo o svim otvorenim pitanjima.

Osvrnuo se na pitanje političkih pritisaka, kazavši da podržava svaku kritiku na rad pravosudnih institucija, ali problem nastaje kada predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti uđu u sferu pojedinačnih predmeta.

Pozvao je da se zbog nekoliko predmeta ne dozvoli urušavanje cijelog sustava, odnosno da se zbog, kako je simbolično kazao, "kile mesa odsiječe glava".

- Kada je u pitanju manjak povjerenja javnosti u pravosuđe, ono nije ni blizu potrebnog, ali povjerenje nemaju ni Vijeće ministara, niti parlament. Generalno javne institucije nemaju povjerenje javnosti zbog lošeg životnog standarda - mišljenja je predsjednik VSTV.

Svoj stav o godišnjem izvješću o radu ove institucije zastupnici će dati nakon što obave raspravu o svim točkama dnevnog reda. Iako je sada na redu bila rasprava o revizorskim izvještajima za 73 državne institucije, odlučeno je da o njima zastupnici raspravljaju prije početka sljedeće sjednice.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije