Poremećaji prehrane

Nezadovoljstvo izgledom i dijete poprimaju epidemijske razmjere

09.02.2019.
u 14:00

Mia ima 20 godina i već pet godina liječi se od anoreksije. Zbunjenog pogleda kaže da još ima strah od debljanja. Misli da su manekenke anoreksične. Ni sama nije sigurna je li joj želja za manekenstvom ili neuzvraćena ljubav dala tešku bolest protiv koje se i danas bori. Kaže da je željela biti manekenka, ali da je imala predebele obraze i predebele noge.

Bila je članica dviju manekenskih agencija. Izgladnjivanjem je htjela postići ljepotu. Danas smatra da treba imati samopouzdanja “da nikad ne postaneš manekenka, a ako postaneš, možeš postati narcisoidna”. “Svaki komadić hrane vidjela sam na svojim bokovima, trbuhu, licu. Htjela sam imati mršave obraze i mršave ruke”, kazala je ova djevojka.

Nekad se dogodilo da po pet dana nije jela, rušila se i naposljetku je završila na Odjelu psihijatrije. “Stavili su mi cjevčicu u nos i tako me hranili, imala sam 47 kilograma. Bila sam jako slaba i nisam mogla stajati na nogama”, priznaje. Lampica joj se upalila kad je upoznala prekrasnog dečka s kojim je željela zasnovati obitelj, ali to nije mogla zbog stanja u kojem se nalazila.

Zabrinjavajući podaci

Mia je samo jedna u nizu djevojaka koje boluju od poremećaja prehrane. Naime, u FBiH iz godine u godinu bilježi se blagi porast broja poremećaja mentalnog zdravlja. Tako je u 2017. registrirano 80.739 oboljenja, stanja vezanih za mentalno zdravlje, dok je u 2016. registrirano 77.938. U dobi od 7 do 18 godina vodeći mentalni poremećaji jesu drugi mentalni poremećaji i poremećaji ponašanja, među kojima su bulimija i anoreksija s porastom u 2017. u usporedbi s 2016. Stručnjaci ukazuju kako su takvi poremećaji jedna od učestalijih kroničnih bolesti adolescenata, i to odmah nakon debljine i astme. Ti poremećaji pogađaju sve društvene slojeve, bez rasne ili zemljopisne barijere, a javljaju se u sve ranijoj životnoj dobi. Ipak, najčešće se javljaju kod mladih u dobi između 15 i 24 godine. Nezadovoljstvo izgledom tijela i sklonost dijetama danas poprimaju epidemijske razmjere te je skoro nemoguće naći 18-godišnjakinju koja nije isprobala neku vrstu dijete.

Razlike anoreksije i bulimije

Anoreksija i bulimija uzrok su najveće smrtnosti među svim mentalnim bolestima u adolescentskoj dobi, ranije je istaknula mr. Jelena Balabanić Mavrović, voditeljica Centra za poremećaje hranjenja BEA. Za osobe oboljele od anoreksije karakteristično je izbjegavanje hrane, odnosno uvođenje vrlo restriktivnog načina prehrane. Dolazi do iskrivljene slike o vlastitom tijelu i unatoč niskoj tjelesnoj težini, osoba je uvjerena da je predebela. Bulimiju karakteriziraju ciklusi pretjeranog uzimanja i namjernog izbacivanja hrane. Da bi spriječila nepoželjnu posljedicu prejedanja (dobivanje na težini), osoba povremeno ograničava unos hrane i povraća, uzima laksative ili pretjerano vježba. U velikom postotku bulimija je praćena anoreksijom dok se u manjem radi isključivo o bulimiji.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?