nelogičnosti u odlukama SIP-a

Nepoznati kriteriji i propisi na temelju kojih su odbijane mnoge prijave birača

13.10.2020.
u 20:59

Dok smo u posljednje vrijeme bili svjedoci brojnih medijskih natpisa o raznim zlouporabama prilikom prijave birača za glasovanje poštom na predstojećim lokalnim izborima, “ispod radara” neopaženo su prošle brojne nepravilnosti i nepoštivanje zakonskih propisa prilikom unosa i provjere 129.731 prijavljenoga birača koji želi glasati poštom, piše Večernji list BiH

Mnogi se žalili

Naime, od navedenog broja, 101.771 osoba registrirana je i upisana u izvadak središnjega biračkog popisa za glasanje izvan Bosne i Hercegovine, dok je 27.960 prijava odbijeno zbog 18 razloga koji su navedeni u odluci o odbijanju upisa u izvadak iz središnjeg biračkog popisa za glasanje izvan BiH. Usporedbe radi, na općim izborima 2018. godine bilo je 86.720 prijava za glasanje poštom, od kojih su registrirane 77.584, dok je 9136 prijava odbijeno zbog 14 razloga koji su tada navedeni. Broj razloga za odbijanje povećan je s 14 na 18 od općih izbora, što samo po sebi govori o nepostojanju jasnih kriterija prilikom obrade pristiglih prijava. Također, 2018. godine objavljen je popis osoba čije su prijave odbijene i razlog odbijanja, dok smo ove godine imali popis onih koji su registrirani, koji je, na temelju rješenja Agencije za zaštitu osobnih podataka BiH, uklonjen sa službene internetske stranice SIP-a. I to je očit dokaz samovolje i nepoštivanja zakonskih propisa BiH.

Brojne pritužbe vezane za zlouporabu glasanja poštom upućene su na adresu Tužiteljstva BiH. Međutim, pitanje je hoće li Tužiteljstvo BiH reagirati na činjenicu da je SIP oduzeo stotinama, a vjerojatno i tisućama prijavljenih pravo da glasuju poštom, bez ikakvog suvislog objašnjenja. Ovome u prilog govore mnogobrojni primjeri.

U odluci o odbijanju upisa u izvadak iz središnjega biračkog popisa za glasanje izvan BiH kao najčešći razlog odbijanja naveden je “više prijava za jednu osobu”. Naš sugovornik, kojemu je prijava odbijena iz navedenog razloga, pokušao je doznati tko je poslao navodnu drugu prijavu, kada i na koju adresu u inozemstvu. Na telefonski upit iz SIP-a rečeno mu je da ne mogu dati takav podatak te da uputi žalbu. Žalba je upućena u predviđenom roku Žalbenom odjelu suda BiH preko SIP-a. Odgovor je stigao da je žalba odbijena, ali bez valjanog objašnjenja i detalja.

Uskraćeno pravo glasa

Drugi najčešći razlog odbijanja prijava je “više od šest osoba na jednoj adresi izvan BiH”. Ako se vratimo u 2018. godinu, za određen broj prijava koje su odbijene naveden je razlog “više od osam osoba na jednoj adresi izvan BiH”. Iz SIP-a za sada nema objašnjenja zašto su smanjili maksimalan broj registriranih birača na jednu adresu u inozemstvu s osam na šest i na koji se propis pri tome pozivaju. Postoje dokazi da su pojedine prijave odbijane iz navedenog razloga, a broj prijavljenih na jednu adresu u inozemstvu je šest ili manje.

Treći najčešći razlog odbijanja je “neodgovarajući dokaz i identitet”. Našoj redakciji poznati su slučajevi dviju identičnih prijava s identičnim dokumentima koje su različito tretirane. Jedna osoba je registrirana, dok je druga odbijena iz naprijed navedenog razloga. Ovim razlogom najčešće su odbijani oni koji su se prijavili sa stranim dokumentima. Jedan dio njih uredno se prijavio i registriran je na isti način za glasanje poštom na općim izborima 2018. godine. Ovog puta, očito, vrijede neka druga pravila.

Jedan od razloga odbijanja je i “više nedostataka”. Mnogima je uskraćeno pravo glasa iz nejasnih razloga, poznatih samo djelatnicima SIP-a. Prilikom provjere statusa prijave na službenim internetskim stranicama SIP-a, uočeni su brojni primjeri gdje u statusu stoji da osoba nije na popisu odbijenih, a istodobno je nema na popisu prijavljenih. Također, uočeni su i brojni primjeri gdje osobe nema na popisu registriranih, a provjerom u statusu vidljivo je da prijava ispunjava sve uvjete.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije