Nedeljko Čubrilović

Neophodna jasna perspektiva proširenja EU i na sve države jugoistočne Europe

Nedeljko Čubrilović
04.11.2019.
u 12:33

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske (RS) Nedeljko Čubrilović istaknuo je da je neophodna jasna perspektiva daljnjeg proširenja Europske unije i na sve države jugoistočne Europe.

-Manje je važno hoće li se taj proces završiti do 2025. ili 2027. godine, od nagovještaja da bi se on mogao redefinirati ili uvjetovati nekim novim elementima ili sadržajima odnosa između zapadnobalkanskih i država Europske unije. Nama ne odgovara ideja tzv. strateškog partnerstva, tj. parcijalnog učešća u Europskoj uniji, nego samo integralnog, pa makar do njega kasnije došli – rekao je Čubrilović u Budimpešti na 9. konferenciji predsjednika parlamenata zemalja jugoistočne Europe i država Višegradske grupe o proširenju EU.

Podržao je Izjavu iz Budimpešte o proširenju Europske unije koju su podržale države Višegradske grupe.

-Sa žaljenjem konstatirm da su posljednje odluke Vijeća Europske unije po kojima je Albaniji i Sjevernoj Makedoniji, barem i privremeno, zaustavljen put napredovanja ka Europskoj uniji. To, ukoliko se brzo ne prevaziđe, može destimulativno djelovati na eurounijski entuzijazam u ostalim državama zapadnog Balkana – kazao je.

Čubrilović je podsjetio da je Bosna i Hercegovina odavno čvrsto opredjeljena za europske integracije i da ima snažnu želju da što prije postane punopravna članica Europske unije.

-Na tom putu postignuti su određeni pozitivni rezultati i usprkos nekim našim unutarnjim slabostima, taj proces je sada nepovratan. Naprotiv, u odnosu na vrijeme od samo nekoliko godina ranije, danas je javno mnjenje kod nas većinski usmjereno ka europskim integracijama, a nema nijedne političke stranke koja je antieuropski opredijeljena – priopćeno je iz entitetskog parlamenta.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije