Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Neodoljiva prhka pita od jabuka i pudinga

05. ožujka 2021. u 19:21 0 komentara 7941 prikaza
Foto: coolinarika

Ako volite jabuke predlažemo da pokušate napraviti prhku pitu od jabuka i pudinga. Nećete se razočarati...

Sastojci

PRHKO TIJESTO

120 g glatkog brašna

60 g oštrog brašna

100 g hladnog maslaca

30 g šećera

1 vanilin šećer

1 jaje

1 žličica praška za pecivo

PUDING

1 puding od vanilije

500 ml mlijeka

30 g šećera

JABUKE

500 g očišćenih jabuka

1 žlica limunovog soka

naribana korica od pola limuna

1 žlica (20 g) šećera

1 vanilin šećer

šećer u prahu za posipanje

Priprema

1. Izmiješati obje vrste brašna, šećer, vanilin šećer, sol i prašak za pecivo. Dodati na komadiće rezan hladan maslac, pa prstima napraviti mrvičasto tijesto. Na kraju dodati jaje i mijesiti samo da se svi sastojci povežu i dobije kompaktno tijesto, donosi Coolinarika. 

2. Jabuke oguliti, prerezati popola i očistiti od sjemenki. Narezati na tanke fete (ja sam ribala na ribež za kupus i dobila baš tanke listiće), politi limunovim sokom, umiješati naribanu limunovu koricu, šećer i vanilin šećer. Tko želi može dodati cimet, rum..Staviti sa strane.

3. Tijesto podijeliti na dva jednaka dijela.

Svaki komad pobrašniti sa svih strana pa razvaljati u paketiću od papira za pečenje u pravokutnik dimenzije 18 x 27 cm (moj kalup je tih dimenzija).

4. Kalup ili keramičku posudu premazati uljem ili maslacem i pobrašniti. Višak brašna otresti.

Na dno kalupa staviti jedan komad razvaljanog tijesta i nabosti vilicom.

5. Skuhati puding u mlijeku pazeći da se ne naprave grudice. Puding se ne treba hladiti, vrućim se preliju jabuke.

6. Po tijestu rasporediti jabuke pa ih preliti vrućim pudingom. Pričekati trenutak da vrućina ispari pa staviti drugi komad tijesta. Lagano pritisnuti dlanovima da se tijesto spoji s pudingom. Zatim tijesto nabosti vilicom.

7. Peći 50 minuta na 180°C. Ohladiti pa posuti šećerom u prahu.

Napomena: Iako donje tijesto prije stavljanja voća uvijek zapečem 10-tak minuta, ovaj put nisam i odlično se ispeklo. Ako niste sigurni u svoju pećnicu, onda donje tijesto malo zapecite.

 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.