OZBILJAN PROBLEM

Nemirno spavate? Pazite se, to može biti znak opasne bolesti!

Željko Lukunić/Pixsell
30.08.2017.
u 12:15

Ako se vrtite po krevetu dok spavate, moguće je da imate ozbiljnih zdravstvenih problema

Ako imate problema sa spavanjem, moguće je kako nije riječ samo o nesanici. Znanstvenici iz Japana povezali su, nemiran san, sa srčanim udarom i tvrde kako osobe koje se ritaju i puno okreću u krevetu imaju dvostruko veće šanse za srčani udar. 

Znanstvenici zbog toga upozoravaju kako nemiran san može biti znak velikih srčanih problema. Istraživanje je provedeno na 13.000 ljudi te je utvrđeno kako oni koji su se često budili tijekom noći zbog nemirnog sna vjerojatno već pate od srčanih bolesti. 

S druge strane, osobe kojima treba više od pola sata da zaspe imaju za 52 posto veće šanse da će doživjeti srčani udar, dok su onima koji spavaju manje od šest sati po noći te šanse na 24 posto. Znanstvenici još nisu sigurni uzrokuje li loš san srčane probleme ili osobe koje već imaju probleme sa srcem loše spavaju, no upozoravaju kako nemirne noći mogu biti crvena uzbuna za ozbiljne zdravstvene probleme. 

Istraživanje je proveo dr. Nobuo Sasaki sa Sveučilišta Hiroshima u Japanu, a predstavio ga je jučer na Kardiološkom kongresu koji se održava u Barceloni. 

– Naši rezultati potvrđuju hipotezu da pogoršanje sna može voditi do ozbiljnih kardiovaskularnih bolesti. Loše spavanje kod osoba s bolestima srca može se okarakterizirati kao kratak san i kratki trenuci buđenja – rekao je on. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?