Hrabre Posavke o važnosti prevencije

Nemamo vremena za strah već samo za borbu

19.02.2017.
u 10:00

Rak je jedan od vodećih uzroka smrtnosti. Rak pluća, želuca, jetara, dojke… najčešće su spominjane bolesti koje odnose živote milijuna ljudi. Ovoga puta, nažalost, i Posavina ide ukorak s europskim kretanjima uzlazne putanje teške bolesti karcinoma koji odnosi živote ne pitajući za dob, spol, zanimanje. Rak dojke nije problem samo žena nego i muškaraca, piše Večernji list BiH.

Svijest o bolesti

Veliki broj njih pogođen je bolešću svojih majki, supruga, kćeri, prijateljica. U Posavskoj županiji uspješnu kampanju edukacije žena provodi Udruga žena oboljelih od raka dojke “Narcisa” Orašje. Stalno podizanje svijesti o bolesti raka dojke i značaju prevencije u Posavskoj županiji uspješno se provodi preko WHEP -a (projekt osnaživanja zdravlja žena u BiH). Udruga “Narcisa” djeluje preventivno i edukativno kroz stručna predavanja kako bi se bolest detektirala na vrijeme čime se, iskustva govore, može omogućiti dug i kvalitetan život. “Narcisa” je održala i prvo ovogodišnje predavanje. O temi “Nova iskustva u liječenju metastaznog karcinoma dojke” govorila je onkologinja dr. Dijana Kopić iz UKC Tuzla. Uz edukativan dio susreta žena, humanost je ponovno pokazala kako nema granica jer donacija je u vidu proteza stigla iz Osijeka od tvrtke Anita. - Na Dan narcisa 15. ožujka. također iz Osijeka nam stižu naše prijateljice iz kluba MAMMAE, a želim istaknuti i odličnu suradnju sa svim našim liječnicama koje nam rado u svemu pomažu, objašnjava nam Valentina Halilović, predsjednica udruge “Narcisa”. Radosna je zbog donacije od gotovo 50 besplatnih mamografskih pregleda za žene. – Nastojat ćemo da tog dana žene pregleda također obiteljski liječnik, izmjeri im se šećer u krvi, a detalje ćemo znati nakon razgovora u sve tri općine.

Razbile predrasude o bolesti

Da je svijest žena o njihovu zdravlju u porastu i na području Posavske županije, potvrđuju podaci o velikom odzivu žena na sudjelovanje na stručnim radionicama u sve tri posavske općine. O temi prevencije raka, koje uporno i ustrajno provodi udruga “Narcisa”, žene ne samo pozorno slušaju, već i sudjeluju, pitaju, informiraju se.

- Žene nisu više stidljive kada govore o ovoj temi i ne zatvaraju se u obitelji. Žele javno progovoriti o toj teškoj bolesti kako bi i zajednica pomogla. Ženska snaga je velika, no u najtežim trenucima važno je da žene koje se suoče s dijagnozom znaju da nisu same jer za strah oboljele nemaju vremena, samo za borbu, kaže nam Valentina. •

Ključne riječi
rak

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?