Prof. dr. med. Maximilian Stehr, vodeći njemački dječji kirurg

Nema razlike između SKB i bolnica koje su u Njemačkoj

maxo
Foto: agencije
28.05.2015.
u 11:35


Danas počinje XII. međunarodni simpozij dječje kirurgije i urologije. Sve se odvija u organizaciji Odjela za dječju kirurgiju, Klinike za urologiju SKB Mostar i Klinike za dječju kirurgiju Dr. von Haunerschen Kinderspital – München, Njemačka, a dolazi više stotina uzvanika iz brojnih zemalja svijeta. Jedan od onih koji će i ove godine biti u Mostaru na ovome simpoziju je njemački stručnjak prof.dr. med. Maximilian Stehr koji za “Večernji list” govori o simpoziju, te uspoređuje zdravstvo u BiH i Njemačkoj.

Večernji list: Jedan ste od onih koji je uz ovaj simpoziji od samih početaka. Kako biste usporedili današnji simpozij s onima na počecima?
Počeli smo 2003. s dva predavanja. Jedno je bilo moga kolege, drugo sam uradio ja, a sve se događalo u jednoj baraci. Sada imamo međunarodni susret u sklopu kojega radimo i operacije. A sve se događa u jako modernoj bolnici i dvoranama za predavanja. To je nevjerojatna stvar i skoro nezamisliv stupanj razvoja u odnosu na ono što smo prije imali.

Večernji list: Kakva su vaša očekivanja od ovogodišnjeg simpozija?
Vidjet ću drage prijatelje i kolege, u razgovoru s njima razmijenit ćemo znanja i novosti iz onoga što radimo. I posljednje, ali ne najmanje važno, kroz cijeli događaj jačamo naše prijateljstvo.

Večernji list: Možete li usporediti njemački i bh. zdravstveni sustav? Koje su glavne razlike?
Nisam siguran da mogu. Mislim da u Njemačkoj imamo više liječnika koji se praktično bave svojim poslom u odnosu na BiH. Međutim, broj dobrih, kvalificiranih liječnika u vašoj zemlji raste. Tehnički, ne postoji razlika ako pogledate bolnicu u Mostaru i ono što mi imamo u Njemačkoj.

Večernji list: Što trebamo učiniti u BiH kako bismo dosegli europsku razinu zdravstvenog sustava?
Nisam baš informiran o sustavu osiguranja. U europskim zemljama ne bi trebalo biti osoba bez zdravstvenog osiguranja koje pokriva sve troškove liječenja u slučaju nužde ili bolesti. Kada govorimo o samim liječnicima, mislim da trebate imati više liječnika koji će osigurati kvalitetnu zdravstvenu zaštitu na prostoru cijele države. Ali opet, sustav se razvija vrlo brzo, a mi pokušavamo pomoći kako bi se taj proces što brže završio na zadovoljstvo svih.

Večernji list: Koje su operacije danas najčešće u dječjoj kirurgiji, s čim se najviše susrećete?
U dječjoj kirurgiji imamo različite subspecijalizacije. Tu je kirurgija novorođenčadi, posebno kongenitalnih malformacija, traumatologija pedijatrije, pedijatrijska urologija, pedijatrijsko-plastična kirurgija, kao i sve operacije abdomena i prsnog koša. Također, imamo stručnjake za onkološke operacije kod djece. Ovaj trend subspecijalizacija je važan kako bismo dobili dobre rezultate, ali također kako je potrebna nekakva centralizacija za sve ove visoko specijalizirane operacije i da one trebaju biti u samo nekoliko centara.

Večernji list: Kada govorimo o dječjoj kirurgiji u SKB Mostar i u bolnicama u Njemačkoj, Engleskoj, Francuskoj, kakva je razlika? Što nas još tu očekuje?
Tehnički, ne postoji nikakva razlika u odnosu na europske zemlje. Kada govorimo o ovim subspecijalizacijama, samo mogu reći kako će i sve to uskoro biti završeno.

Večernji list: Tu ste već godinama, kako vidite razvoj SKB-a Mostar?
Napredak je ogroman! Pogotovo ako sve usporedite sa starom bolnicom koja je bila u središtu grada. Osjećam se vrlo ugodno u operacijskoj dvorani, na odjelima, kao i u ostalim dijelovima bolnice u kojima boravim tijekom posjeta. Razvoj bolnice i osoblja govori kako ste na pravom putu i samo ću reći kako ćemo ja i moji kolege učiniti sve da ostanete na istom kursu kao i do sada.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije