Dragan Čović

Nema kapaciteta za promjenu ustava, bilo bi prerizično otvoriti to pitanje sada

Dragan Čović
15.09.2017.
u 13:01

"Bilo bi prerizično otvoriti pitanje izmjene ustava jer bi bilo zlorabljeno na način kako je to učinjeno po pitanju Pelješkog mosta ili drugih pitanja koja ćemo otvoriti", izjavio je Čović.

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović je održao konferenciju za novinare pred odlazak u Sjedinjene Američke Države gdje će imati niz susreta s mnoštvom dužnosnika kada će prezentirati trenutnu situaciju u BiH.

Čović je ponovio da je do kraja godine očekivao kandidatski status BiH u EU do kraja godine i da je za to preduvjet bio ispunjavanje upitnika.

"Ali upitnik se razvukao na 5-6 mjeseci duće. Vidjet ćemo i koliko će biti dopunskih pitanja, iako ćemo i tu diplomatski reagirati i probati omekšati situaciju", rekao je Čović i dodao da upitnik nije završen i da zbog toga ostaje mnogo otvorenih pitanja, javlja N1. 

Čović je kazao da je od veleposlanice SAD u BiH tražio da učini sve, kao što će i BiH, da do kraja godine bude aktiviran MAP.

"To je realno, iako je samo tri mjeseca ispred nas. Mnogi će reći da svi talinski uvjeti nisu završeni, ali je za BiH i okruženje važnije, kao i NATO savez, da otvorimo ta vrata kroz MAP nego da ulazimo u rasprave koje nismo u stanju iznijeti. Nadam se da ćemo imati prijatelje među članicama NATO saveza da aktiviramo MAP", rekao je Čović.

Čović je kazao da će u 10. mjesecu biti otvoreno pitanje izmjena Izbornog zakona u Zastupničkom domu.

"Bit će drugačije nego u Domu naroda. Neće se ići kroz hitnu, već redovitu proceduru kako bi se omogućile korekcije onoga što nekome smeta. Nama je važno da ispoštujemo odluku Ustavnog suda BiH i da se predstavnici naroda biraju iz tog naroda i da to vrijedi za sve", izjavio je Čović.

On je kazao da u ovom trenutku nema kapaciteta za promjenu ustava.

"Bilo bi prerizično otvoriti pitanje izmjene ustava jer bi bilo zlorabljeno na način kako je to učinjeno po pitanju Pelješkog mosta ili drugih pitanja koja ćemo otvoriti", izjavio je Čović.

Čović je prokomentarisao i ne postojanje parlamentarne većine i situacije u Vijeću ministara BiH, odnosno ima li Denis Zvizdić podršku parlamentaraca.

"To je najozbiljniji problem kojeg imamo. Dugo govorimo da ne postoji parlamentarna većina. Sam zaključak da netko prikuplja potpise za svoju legitimnost u djelovanju dovoljno govori. Bolje da se suzdržim od komentara jer ne bi bilo dobro da se priča dalje o tome. Izvjesno je da predsjedatelj Vijeća ministara nema većinu i to je danas razgovjetno svima i zato mu je nabačen posao da radi koji nije u stanju završiti", mišljenja je Čović.

On je istaknuo da će zakonodavna vlast ostati funkcionirati, a da postoji mogućnost da predsjedatelj Vijeća ministara i Vijeće ministara nema podršku.

"Sigurno do izbora ne bi dobili novi sastav Vijeća ministara, a samo bi se oslabila još jedna institucija", dodao je Čović.

Predsjedatelj Predsjedništva BiH je istaknuo da je Pelješki most interes BiH.

"Pelješki most je politički igrokaz. Predsjedništvo BiH nema jedinstven stav. Imamo istupe u javnosti gdje se nadmudrujemo i tako samo pravimo štetu Bosni i Hercegovini", rekao je Čović i dodao da Deklaracija o Pelješkom mostu iz Zastupničkog doma PS BiH sigurno neće proći u Domu naroda i da će se pojaviti nova Deklaracija.

Na novinarsko pitanje odkud optimizam da bi do kraja godine mogao biti aktiviran MAP, kada BiH nije ispunila uvjete Čović je odgovorio:

"Logično bi bilo tako razmišljati, zbog svih događaja u svijetu. Potrebno je da ovaj prostor postane dio takve zaštite. Daleko smo mi od NATO saveza. Ne treba miješati MAP i NATO savez. Makedonija kandidatski status za EU ima osam godina, a za NATO ima i prije toga. Krajnje je vrijeme da oni koji žele BiH za sebe, uvjetno, zaštititi od drugih, uvjetno rečeno, će reći "Da, idemo u MAP". Talinski uvjeti su specifični i mislim da ih sada ne bi ispunilo niti desetak zemalja koje su ušle u NATO. Ti uvjeti su postavljeni oko imovine, to su pitanja katastra za susjede, a kod nas ima i politike", odgovorio je Čović.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije