Upoznajmo zemlju u kojoj će se uskoro održati Svjetsko nogometno prvenstvo

Nema brige za pronalaženje svetog mjesta za molitvu u Kataru

03.11.2022.
u 16:57

Katolička crkva u Dohi dio je Apostolskog vikarijata sjeverne Arabije i služi oko 200.000 katolika u Kataru, od kojih većinu čine radnici migranti s Filipina, iz Indije, Južne Amerike, Afrike, Libanona i Europe

Prvi put na Bliskom istoku - od 20. studenoga do 18. prosinca u Dohi će biti održano Svjetsko prvenstvo (SP) u nogometu.

Uz to što mu je domaćin država arapskog svijeta i što se održava tijekom zimskog razdoblja, Svjetsko prvenstvo prigoda je da se bolje upoznamo s ovom zemljom koju s pravom nazivaju biserom Zaljeva.

Katar inače slovi kao najbogatija, ali i jedna od najsigurnijih zemalja svijeta.

Bogata je naftom i plinom, pa zbog toga u Dohu ovih dana pristižu emisari iz cijeloga svijeta, posebice Europske unije (EU), u strahu od energetske krize koja bi zimu u Europi mogla učiniti teškom.

Emir dao zemlju za crkve

Ali, uspjeh Katara nije samo rezultat bogatstva fosilnim gorivima. Proteklih desetljeća provedene su široke reforme u oblastima obrazovanja, radnih prava, zdravstva, infrastrukture…

U Kataru su u posljednjih 30-ak godina otvoreni i broji instituti, umjetničke galerije, think tankovi i istraživački centri koji, također, služe za izgradnju građanskog i kulturnog dijaloga u zemlji.

U centrima izvrsnosti redovito se drže rasprave o pitanjima vanjske i unutarnje politike.

Vladarska obitelj već godinama promovira politiku međureligijskog dijaloga.

Upravo slijedeći te vrijednosti, Katar je, prkoseći brojim predrasudama prema arapskom svijetu na Zapadu, postao muslimanska zemlja koja jako drži i do međureligijskog dijaloga.

Tako je malo onih na našim prostorima koji znaju da je u Dohi građena prva katolička crkva na arapskom tlu poslije 1400 godina, još od 7. stoljeća.

Riječ je o crkvi Gospe od ružarija (krunice). Nalazi se, s crkvama drugih kršćanskih denominacija, u Religijskom kompleksu u Abu Hamouru.

U crkvu je uloženo 20 milijuna dolara, a zemljište je donirao osobno katarski emir reformator Hamad bin Khalifa Al Thani, otac današnjeg emira, također iznimno naprednog i modernog vladara Države Katar, Tamima bin Hamada Al Thanija, koji je 2016. godine službeno boravio i u Bosni i Hercegovini.

Crkvu je 14. ožujka 2008. godine posvetio kardinal Ivan Dias, prefekt Kongregacije za evangelizaciju, na ceremoniji kojoj su prisustvovali bivši zamjenik premijera Katara Abdullah Bin Hamad Al-Attiyah; nadbiskup Mounged Al Hachem, apostolski nunciji, veleposlanik Svete Stolice u Zaljevu; biskup Paul Hinder - Apostolski vikarijat Arabije; nadbiskup Giuseppe Andrea, bivši nuncij Svete Stolice u regiji; i nekoliko katarskih dužnosnika. Na svetkovini posvećenja mogle su se, uz ostale, vidjeti i zastave Republike Hrvatske.

Od 2002. odnosi s Vatikanom

- Nema potrebe brinuti se za pronalaženje svetog mjesta za molitvu ovdje u Kataru - stoji na jednoj katarskoj stranici koja nudi informacije kršćanskim vjernicima uz popis crkava.

Uz katoličku, tu su crkve za pravoslavce, predstavnike Anglikanske crkve, članove crkve Syro-Malabar, koja je dio kršćanske zajednice svetog Tome u Indiji, te baptiste, mormone i druge.

Katolička crkva u Dohi dio je Apostolskog vikarijata sjeverne Arabije i služi oko 200.000 katolika u Kataru, od kojih većinu čine radnici migranti s Filipina, iz Indije, Južne Amerike, Afrike, Libanona i Europe. Katar, koji je većinski muslimanska zemlja, uspostavio je još 2002. godine odnose s Vatikanom i ove godine obilježit će se 20. godišnjica toga značajnog čina dijaloga kojem je Doha snažno usmjerena.

- Selam alejkum, neka je mir s vama - kazao je papa Franjo stupajući na tlo Arapskog poluotoka.

- Mir s vama - poručuje Katar svim nacijama svijeta koje će se ove zime okupiti u toj zemlji od 20. studenoga do velikog finala koji će se igrati 18. prosinca, na Nacionalni dan Države Katar.

Mir je ono što nam danas treba.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije