Gospodarstvo

Neki će tek od idućeg tjedna prvi put u ovoj godini na posao, hladnoća odgodila radove

26.01.2017.
u 10:00

Milijuni maraka izgubljeni su u siječnju s obzirom na to da brojni poduzetnici nisu mogli izvršavati svoje aktivnosti zbog temperatura koje su vladale u BiH ovog mjeseca. Najviše je štete to nanijelo građevinskoj oblasti. Umjesto da rade aktualne i dogovaraju nove poslove, mnogi su morali odgoditi radove, kao i dogovore o novim poslovima, jer nije bilo poznato kada će moći početi raditi. Prema tvrdnjama poduzetnika s kojima smo razgovarali, mnogi će na svoja radna mjesta u ponedjeljak, piše Večernji list BiH. 

- Počet ćemo s radom i vjerovati je kako se temperature više neće spuštati debelo ispod nule. Veljača je u Hercegovini često najgora, sjećamo se i one prije pet godina, ali mislim da je hladnoća svoje odradila u siječnju i da se vrijeme koje je vladalo više neće ponoviti te kako ćemo moći normalno raditi, govori nam jedan građevinski poduzetnik iz zapadne Hercegovine.

Ekonomski analitičar Faruk Hadžić svjestan je koliko ovakvi gubici utječu na građevinski sektor, kao i sve ostale sektore u kojima radnici zbog hladnoća ne mogu raditi. - Što se tiče ove problematike, sasvim je jasno da se građevinske tvrtke susreću s određenim gubicima u zimskom razdoblju. Naravno, na vrijeme se ne može utjecati, a ako bi se forsiralo radove, bilo bi još većih troškova. Dolazilo bi do češćih kvarova i zato je bolje zaustaviti rad dok ne budu bolje vremenske prilike. Naravno, troškovi radne snage postoje, kao i troškovi poslovanja, a nažalost u našoj državi, nevažno je li to županija, entitet, razina države, tvrtke su prepuštene same sebi i opstaju jedino ako su dobro procijenile svoje troškove, svoje prihode i dobile neki posao i onda se iz tog posla financiraju. Nažalost, koliko sam upoznat, ne postoji neka državna pomoć koja može pomoći da se ovi udari amortiziraju, istaknuo je poznati analitičar Hadžić.

Što se radnika tiče, mnogi su također čekali da se vrijeme proljepša i da konačno krenu na poslove.

Nažalost, u građevinskom sektoru velik je broj radnika koji rade neprijavljeni, tako da im je svaki dan bez posla previše. Svi, i građevinski poduzetnici i radnici, nadaju se samo jednom: da se vrijeme više neće potpuno destabilizirati kao prethodnih dana.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?