Nabavljači, ali i liječnici upozoravaju na nestašicu lijekova

Nedostatak materijala za proizvodnju lijekova već je prijetnja za cijelu Europu, pa i BiH

ljekarna
04.03.2024.
u 21:50

Veleprometnici naglašavaju kako povećanje troškova proizvodnje zbog inflacije i nedostatak repromaterijala i sirovina uzrokuju nestašicu lijekova veću od uobičajene.

Privremena nestašica lijekova uobičajena je u gotovo svim zemljama, pa tako i u BiH, međutim, veleprometnici lijekova upozoravaju da bi na tržištu moglo doći do dugoročnijih prekida u lancu opskrbljivanja, odnosno nestašica većih razmjera, piše Večernji list BiH.

Razlozi nestašice

Razlozi zbog kojih upozoravaju na mogućnost nemilog scenarija su poremećaji u proizvodnji na svjetskom tržištu. Veleprometnici naglašavaju kako povećanje troškova proizvodnje zbog inflacije i nedostatak repromaterijala i sirovina uzrokuju nestašicu lijekova veću od uobičajene.

Prema riječima Faruka Hadžića iz Udruge veleprometnika lijekovima i medicinskim sredstvima BiH, osnovni i glavni uzrok je globalno narušen lanac opskrbljivanja, što je prouzročeno pandemijom i aktualnim ratovima na europskom kontinentu, a opet je sve to posljedica ovisnosti proizvodnje lijekova o globalnim mjestima proizvodnje aktivnih supstancija koje su na istoku. Kada je riječ o privremenim nestašicama, iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH ističu kako postoji procedura za takve situacije. U prošloj godini je, prema njihovim navodima, bilo oko 170 takvih intervencija.

- Nakon što proizvođači o tome obavijeste Agenciju, traže se generičke inačice ili, u slučaju trajnog povlačenja nekog lijeka, sredstva za tretman istih bolesti - objasnili su iz Agencije proceduru. U znatnoj mjeri popravila se dinamika obrade zahtjeva za davanje/obnovu/izmjenu dozvole za stavljanje u promet kvalitetnih, učinkovitih i sigurnih lijekova, čime se utjecalo na brži dolazak lijeka do pacijenta. Inače, u prosincu prošle godine, prema podacima Agencije za lijekove i medicinska sredstva, na području BiH bila je prisutna nestašica više od 25 vrsta lijekova.

Prema njihovim tvrdnjama, u najvećoj mjeri radilo se o privremenoj nestašici, najčešće iz komercijalnih razloga, odnosno promjene uvoznika i distributera. Kako su tom prilikom naveli iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva, lijekovi Bonviva 150 mg i Bonviva rastvor za injekciju 3 mg/3 mL, Norditropin 10 mg (usporena proizvodnja), Zyprexa 5 mg i 10 mg, Plavix 75 mg, Lorsilan 1 mg i 2,5 mg (zastoj u proizvodnji zbog reorganizacije), kalcijev folinat 10 mg (kasni proizvodnja za BiH zbog reorganizacije proizvodnje), Monopin 4 mg, Oktreotid 20 mg i 30 mg i Peremetreksed (isporuka kasni zbog prekida u globalnom lancu opskrbljivanja), Arcoxia tableta 90 mg i 60 mg, Elocom mast 1 mg i krema 1 mg, Triderm 0,5 mg, Singulair 4 mg i Singulair junior (gume za žvakanje) 5 mg, Fosamax T 70 mg i Carboplasin 50 mg na tržištu BiH pacijentima neće biti dostupni privremeno.

BiH malo tržište

Iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH kažu da se trajni prekid prometa za tržište BiH odnosi na tri lijeka: Granocyte 34 (prekid proizvodnje za sva tržišta), sve vrste lijeka Prilen AM, za koji je proizvođač Pliva iz Hrvatske donio odluku da ga više ne proizvodi za tržište BiH, te Abuxar 120 mg. Citostatici su također lijekovi kojih često nedostaje na tržištu BiH, međutim, ovdje su razlozi uglavnom komercijalne prirode ili reorganizacije proizvodnje. BiH za neke od njih nije zanimljiva jer predstavlja malo tržište.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?