Zzbog lošeg zakona

Ne zna se tko plaća smještaj maloljetnih delinkvenata

Group of men brandishing weapons and beating man on ground
26.08.2015.
u 06:30

Ukoliko ministarstvo pravde FBiH u suglasnosti s Federalnom vladom ne definira zakonski tko će financirati troškove izvršenja odgojne mjere upućivanja maloljetnika u odgojnu ustanovu (jedina se nalazi u Sarajevu), u pitanje će doći gdje zapravo smještati maloljetne prijestupnike, koja su počinila kazane dijela. Alternativa je jednostavno ih pustiti na slobodu. Naime Zakonom o zaštiti i postupanju sa djecom i maloljetnicima u kaznenom postupku koji se primjenjuje od siječnja 2015., regulirano je da troškovi izvršenja kaznenih sankcija prema maloljetniku padaju na teret proračuna FBiH.

No, u ovom zakonskom rješenju, nadležnost za izmirenje troškova izvršenja zavodskih mjera kao i pitanje osiguranja financijskih sredstava za izvršenje istih nisu jasno definirani. Kao posljedica tog previda je nemogućnost naplate potraživanja Zavoda za odgoj muške djece i omladine Hum- Sarajevo za usluge smještaja korisnika koji su pravomoćnom odlukom suda upućeni u ovu ustanovu na izvršenje odgojne mjere. Znači da Zakonom nije precizirana institucija na razini FBiH koja je mjerodavna da potpiše ugovor o smještaju maloljetnika u ustanovu i koja treba snositi troškove izdržavanja zavodskih mjera koje su maloljetnicima izrečene od strane suda. Nepreciznosti u spomenutoj odredbi u praksi je proizvela brojne probleme.

Naime ova Ustanova je u obvezi postupiti po odluci suda te izvršiti prijem maloljetnika, ali se ne zna koja je druga ugovorna strana s kojom bi se zaključio ugovor o uvjetima smještaja i plaćanju troškova smještaja ovih korisnika. Pojedine županije su problem naplate troškova izvršenja odgojnih mjera privremeno riješili činjenicom da troškove izvršenja pravomoćnih sudskih odluka vezanih za izvršenje ove mjere snose resorna ministarstva rada i socijalne politike.

Međutim, Zavod za odgoj muške djece i omladine Hum- Sarajevo proslijedio je ministarstvu pravde službenu korespodenciju s mjerodavnim institucijama USŽ-a, a iz koje se vidi da su mišljenja da su obavezni da plaćaju troškove smještaja korisnika koji su u Zavod smješteni na temelju rješenja mjerodavnog centra, a ne na temelju odluke suda. Zavod upozorava da nakon ovakvog stava nekih županija i ostale županije mogu obustaviti plaćanje troškova smještaja i izvršenja zavodskih odgojnih mjera, a što dovodi u pitanje dalje funkcioniranja Zavoda. Spomenimo da se radi o jako važnoj instituciju u kojoj se smještaju maloljetnici zbog počinjenog razbojništva, vršnjačkog nasilja...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?