Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Napredak BiH kada je u pitanju izvoz mlijeka u EU

Šarović je mišljenja kako postoji "slaba točka" u tom lancu koja se tiče zakona o hrani, veterinarstvu i poljoprivredi, no ti zakoni su, nakon višemjesečnog rada različitih radnih grupa, poslani u proceduru
14. ožujka 2016. u 15:04 0 komentara 102 prikaza
mirko sarovic

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović očekuje da će Inspekcijski tim Direkcije za zdravlje, hranu, revizije i analize (FMO) Europske komisije nakon desetodnevnog posjeta BiH relativno brzo objaviti stav o napretku BiH kada je u pitanju izvoz mlijeka i dostizanje standarda EK-a u toj oblasti.

Predstavnici FMO-a započeli su danas posjet BiH da bi izvršili provjeru realizacije Akcijskog plana kojim je BiH trebala ispuniti određene obveze da bi neometano nastavila izvoziti mlijeko u zemlje Europske unije.

Šarović je mišljenja da je BiH napravila napredak u ovoj oblasti, iako je naglasio kako postoji "slaba točka" u tom lancu koja se tiče zakona o hrani, veterinarstvu i poljoprivredi, no ti zakoni su, nakon višemjesečnog rada različitih radnih grupa, poslani u proceduru o čemu će Šarović obavijestiti FMO inspektore.

- Najveći dio pitanja smo usuglasili, a sada ćemo vidjeti koliko su svi spremni podržati ovaj proces. Ministre sam obavijestio da je naša odgovornost za tisuće obitelji i tisuće radnih mjesta i da se ne trebamo igrati te da preuzete obveze trebamo izvršiti, pojasnio je Šarović.

Ovo zakonodavstvo poslužit će BiH da bi se otklonile prepreke kada je u pitanju ispunjavanje uvjeta za izvoz mesa peradi i neke druge obveze, dodajući da BiH mora usvajati europske standarde ukoliko želi podići svoju ekonomiju u prvom redu gospodarski sektor.

Osvrnuo se i na pitanja koja treba riješiti bh. pregovarački tim s Europskom komisijom, kazavši da članovi tog tima trebaju pregovarati  o još mnogim stvarima na brojnim sesijama dok se ne postigne suglasnost, ali do tada, Šarović je bh. vlastima preporučio da ne čekaju samo šta će Pregovarački tim uraditi nego da pomognu poljoprivrednom sektoru u BiH da bude konkurentan.

- Jednog dana ćemo u potpunosti liberalizirati sve tarifne linije, jer bit postojanja Europske komisije je liberalizacija i slobodno tržište u potpunosti. Ako bi nas sutra pozvali u EU morali bismo to i uraditi. Dok se pregovara, a pregovaramo već tri godine, smanjeni su poticaji za poljoprivredu u entitetima, istaknuo je ministar.

Šarović je još kazao da tri mljekare u BiH (Mlijekoprodukt iz Dubice, Meggle i Mljekara Livno, za Milkos nije imao pouzdane podatke), uveliko izvoze u zemlje EU, a uskoro bi trebali biti dostupni i ohrabrujući rezultati u vezi s izvozom.

Kada je u pitanju ministarstvo poljoprivrede na državnoj razini, Šarović kaže da je za to potrebna suglasnost unutar BiH, koje sada nema, no smatra da to i nije prioritetno pitanje jer već postoje brojne institucije koje bi mogle unaprijediti ovaj sektor.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.