Božićni keksi:

Napravite super zabavne snjegoviće i sobove

nk
18.12.2016.
u 16:30

Maštoviti keksi podižu blagdanski stol, a mogu poslužiti  i kao jestivi darovi ili ukrasi za bor. Iskoristite višak bjelanjaka od pripreme krema, pa od čvrstog snijega pomiješanog sa šećerom u prahu istiskujte loptice i izradite snjegoviće. Crvene i jestive mrvice umiješajte u smjesu za ‘husarske kekse’, a u udubinu umjesto marmelade stavite crveno bijeli bombon, prenosi 24sata.hr

U istome tonu, dvije smjese za kekse, jednu obojenu crvenom bojom, a drugu neobojenu, posložite rastanjenu jednu na drugu, izrežite na tanke prutiće, primite krajeve i zamotajte te uvinite u štapove. Posložite na lim, pospite šarenim mrvicama i ispecite kekse poput crveno bijelih lizaljki.

Pločice pečenih paprenjaka i medenjaka pretvorite u jestive kućice. Kućice ‘gradite’ bijelom glazurom od bjelanjka, šećera u prahu i limunovog soka, pa pomoću nje na posložene kućice, ‘zalijepite’ krovove od još dvaju paprenjaka. Po njima pomoću glazure stavite sjeckane žele bombone, šarene čokoladne bombone, šećer obojen jestivom bojom i šarene šećerne zvjezdice.

Ovakvom royal icing glazurom prelijte okrugle kekse, na sredinu stavite manji sljezov kolačić i iscrtajte obojenim glazurama ruke, mrkvu i oči ‘otopljenog snjegovića’. Originalno na stolu mogu izgledati i keksi u obliku zvijezda ukrašeni šećernom glazurom. Slažite ih vodoravno jedan na drugi i učvrstite čačkalicom, pa će svaki niz biti poput jestive jelke.  

Kekse od prhkog tijesta, medenjake, paprenjake, one s kokosom i lješnjacima nakon pečenja ostavite jedan dan na otvorenom, pa ih zatim posložite u limene kutije. Kad pospremate kekse u kutije, između slojeva uvijek stavite aluminijsku foliju. 

Snjegovići 

Sastojci: 125 g maslaca, 250 g brašna, 1/2 vrećice praška za pecivo, naribana korica i sok  1/2 limuna, jaje, 100 g šećera, manji i veći okrugli sljezovi kolačići, ušećerene narančine korice i čokoladni preljev za ukrašavanje

Priprema: Od brašna, praška za pecivo i listića maslaca umijesite mrvičastu smjesu. Povežite jajem, šećerom, limunovim sokom i koricom u glatko tijesto. Stavite u hladnjak dok ne zagrijete pećnicu na 175°C. Razvaljajte ga na debljinu pola cm i izrežite okruglim kalupima za kekse.

Posložite ih na lim s papirom za pečenje i pecite 10 minuta. Na ohlađene kekse, posložite veće sljezove kolačiće, premažite ih s malo šećera i vode, pa ‘zalijepite’ manje kolačiće. Kratko ih zapecite da se sljezovi kolačići otope. Utisnite komadić ušećerene narančine korice snjegovićima za nos i iscrtajte preljevom tri točkice za gumbe. 

Čokoladni sobovi 

Sastojci: 250 g maslaca, 100 g šećera u prahu, žumanjak, 100 g mljevenih badema, 350 g brašna, glazura: 200 g čokolade za kuhanje, 2 žlice maslaca, čokoladni šareni bomboni, slani pereci

Priprema: Zamijesite prhko tijesto, zamotajte i stavite u hladnjak pola sata. Razvaljajte ga na cm debljine i izrežite izrezivačima za kekse glave soba. Posložite na lim obložen papirom za pečenje i u svaki keks utisnite drveni štapić. Pecite na 175°C, oko 12 minuta. Ohlađene kekse umočite u otopljenu čokoladu, a za oči i usta ‘zalijepite’ okrugle bombone i polovice slanih pereca za uši.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije