poskupljenja

Namirnice sve skuplje, cijene voća divljaju

10.05.2018.
u 09:21

Iako su zagovarači povećanja trošarina na naftu i naftne prerađevine od 1. veljače ove godine tvrdili da neće doći do poskupljenja proizvoda i usluga, građani BiH se svakodnevno susreću s višim cijenama pojedinih namirnica. Poskupljenja se, prema izvješćima entitetskih statističkih zavoda, ne mogu vezati uz poskupljenje nafte i naftnih prerađevina.

Ipak, ono što građane najviše zanima su cijene proizvoda za osobnu upotrebu, koje bilježe lagani rast iz mjeseca u mjesec. S druge strane, gorivo je na benzinskim crpkama diljem BiH u utorak poskupjelo treći put u posljednja tri mjeseca. Vlast šuti, naftaši se bogate, a samo pojedini dužnosnici pozivaju na odgovornost prema građanima i stopiranje podizanja cijena na crpkama, piše Klix.ba.

Stanovnici BiH u kontinuitetu se suočavaju sa sve skupljom potrošačkom košaricom, koja iznosi blizu 2000 KM, što je za 2 i pol puta više od prosječnih plaća u oba bh. entiteta, ako se u obzir uzme da prosječna plaća u BiH iznosi blizu 850 KM. Cijene proizvoda i usluga koje se koriste za osobnu potrošnju u BiH, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u ožujku 2018. godine u odnosu na veljaču u prosjeku su zabilježile rast za 0,4 posto.

Više cijene su zabilježene u odjeljcima hrane i bezalkoholnih pića za 0,6%, alkoholnih pića i duhana 1,3%, odjeće i obuće 2,5%, zdravstva i prijevoza 0,2%, rekreacije i kulture 0,1%. Razina cijena u ožujku 2018. u odnosu na isti mjesec 2017. viša je za 1,1%. Prema podacima Federalnog zavoda za statistiku, zabilježen je značajan porast cijena voća za 5,3%, povrća za 3,5% i upotrebe prijevoznih sredstava za 5,5% u veljači u odnosu na siječanj 2018. godine.

Zavod za statistiku FBiH u ožujku je u odnosu na veljaču zabilježio porast cijena u skupini hrane i bezalkoholnih pića za 0,5% te cijena voća za 3,3% i povrća za 1,3. Potrošačke cijene u ožujku u odnosu na veljaču 2018. su u prosjeku porasle za 0,3%. U skupini hrane i bezalkoholnih pića cijene su u prosjeku više za 0,5%. Cijene voća su porasle za 3,3, a povrća za 1,3 %.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?