Osnovna škola Marina Držića Buna proslavila 40. rođendan i 130 godina obrazovanja

"Nama u školi pripada nekoliko trenutaka, a školi cijela vječnost"

14.06.2023.
u 16:18

Osnovna škola Marina Držića Buna proslavila je svoj 40. rođendan i 130 godina postojanja obrazovanja u tom mostarskom prigradskom naselju, piše Večernji list BiH.

Svečana akademija

Na prigodnoj svečanosti članovi novinarske sekcije predstavili su svoje aktivnosti kroz "Škrinjicu riječi" u kojoj čitatelji mogu doznati novosti iz protekle školske godine, upoznati se s likovnim radovima učenika i učenica, kao i sportskim natjecanjima. Vrijedni učenici sudjelovali su i u izradi kostima za komediju "Dundo Maroje". Svi ti radovi predstavljeni su u predvorju Doma kulture Buna, gdje je i održana svečana akademija škole. Nastavnica informatike napravila je vrijedan videozapis iz Ljetopisa škole od prvih dana daleke 1892. godine, kada je i škola počela s radom.

Ravnateljica škole na Buni Inge Bevanda pozdravila je nazočne i zaželjela im dobrodošlicu na ovu najznačajniju obljetnicu školstva na ovim prostorima. Istaknula je kako joj je čast biti na čelu ove ustanove uz zajednički rad cjelokupnog osoblja: - Nama u školi pripada nekoliko trenutaka, a našoj školi cijela vječnost.

Voditeljica programa održala je sat povijesti škole koračajući od davne 1892. godine, prateći njezin hod "od gnijezda do zvijezda". Škola je četiri puta počinjala s radom: 1892., 1907., 1945. i 1994. godine, nakon Vojno-redarstvene akcije "Lipanjske zore", kada je Buna i oslobođena.

Oslobođenje Bune

O značaju i ulozi škole na ovim prostorima govorili su predsjednica Školskog odbora prof. dr. Mirjana Milićević i Oliver Soldo, ministar za pitanja branitelja u Hercegovačko-neretvanskoj županiji, koji je i sam bio učenik ove škole i sadašnji sumještanin. On je najbolji pokazatelj da ova obrazovna ustanova daje vrsna znanja svojim učenicima.

Učenici i nastavno osoblje škole poručili su kako će škola i u budućnosti nastaviti sa zalaganjem onako kako su to njihovi prethodnici činili u prošlosti. U glazbenom dijelu programa nastupili su članovi školskog zbora koji su otpjevali nekoliko domoljubnih skladbi, a njima su se pridružili recitatori koji su publici približili stihove bunskog slikara i pjesnika Vlade Puljića, kao i osobne stihove vrijednih učenica i učenika.

Uručene su posmrtno zahvalnice članovima obitelji Ive Zlomislić, Stanke Zlomislić i Marija Knezovića za životni doprinos radu Osnovne škole Marina Držića Buna i u trajno sjećanje.

Predstavnica Zavoda za školstvo Mostar Lidija Jerković uručila je zahvalnicu školi na unaprjeđenju obrazovanja na ovom području.

Osnovna škola Marina Držića Buna nalazi se dvanaestak kilometara južno od Mostara. U blizini škole protječe rijeka Buna sa svojom pritokom Bunicom, čiji je izvor jedno od najvećih kraških vrela u Europi.

Povijest škole

Prateći povijest škole, na osnovi dokumentacije koja se nalazi u školskoj arhivi, da se zaključiti kako ona seže još od 1892. godine, kada je gospodin Ivan Barač osnovao prvi učenički odjel u privatnoj kući. Tijekom vremena koja su slijedila škola je prolazila turbulentna razdoblja ratova, oštećenja, rušenja, ponovnih izgradnji i promjene imena, da bi na mjestu na kojemu se nalazi danas bila izgrađena 1982. godine, a odlukom Općinskoga vijeća općine Mostar, za vrijeme Hrvatske Republike Herceg Bosne, preimenovana je u Osnovnu školu Marina Držića Buna te to ime nosi i danas.

Vrijedi istaknuti kako je to jedina škola na lijevoj obali rijeke Neretve, a koja radi po hrvatskome nastavnome planu i programu. Upisnom području škole pripadaju učenici iz naselja Buna, Hodbina, Ortiješ i Žitomislići.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije