Demografske mjere u Federaciji BiH

Nakon Sarajevske i Tuzlanska županija rodiljama uplaćuje po 1000 maraka mjesečno

05.02.2022.
u 09:19

Novi Zakon o materijalnoj potpori obiteljima s djecom u Federaciji BiH izgleda ipak neće donijeti jednaka prava za rodilje u ovom bh. entitetu, piše Večernji list BiH. Naime, iako se u spomenutom zakonu koji je u proceduri donošenja određuje visina mjesečne naknade ženi rodilji, kao i koje uvjete ona treba ispunjavati da bi dobila porodiljnu naknadu, neke od županija su odlučile donijeti svoja rješenja, značajno drukčija od onog što predlaže Zakon o materijalnoj potpori obiteljima s djecom u Federaciji BiH.

Prosječna neto plaća

Prema prijedlogu spomenutog zakona, nezaposlena rodilja, da bi ostvarila pravo na porodiljnu naknadu, treba živjeti u kućanstvu u kojem ukupni mjesečni prihodi po članu zajedničkog kućanstva ne prelaze 20 posto prosječne isplaćene mjesečne neto plaće u Federaciji za prethodnu godinu prema podatku Federalnog zavoda za statistiku. Tako, primjerice, prema trenutačnom prijedlogu zakona, žena koja rodi prvo dijete, a muž joj ima plaću veću od 600 KM i u njihovom kućanstvu ne živi nitko osim njih troje, neće moći primati porodiljnu naknadu za nezaposlene rodilje u trenutku kada je prosječna plaća u FBiH oko 1000 KM. Novčana pomoć nezaposlenoj rodilji prema ovom zakonu isplaćivala bi se u visini od 30 posto prosječne isplaćene neto plaće u FBiH za prethodnu godinu, i ona će se isplaćivati 12 mjeseci. To bi u ovom slučaju značilo oko 300 KM mjesečno. Rastom prosječne neto plaće, rasle bi i ove naknade. U županijama očito smatraju kako predloženi zakon nije najbolje rješenje, odnosno neće doprinijeti poboljšanju demografske slike te su odlučili kroz vlastita rješenja popraviti financijsko stanje obitelji s djecom. Prva je s inicijativom o većim porodiljnim naknadama krenula Sarajevska županija.

U prosincu prošle godine Skupština Sarajevske županije usvojila je prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtava rata i zaštiti obitelji s djecom. Ovim prijedlogom svaka rodilja u Sarajevskoj županiji, bez obzira na radno-pravni status, primat će mjesečnu naknadu u iznosu prosječne plaće u FBiH, koja sada iznosi oko 1000 KM. "Novčana naknada za majku koja je u radnom odnosu trenutačno iznosi 450 KM, a novčana pomoć za nezaposlenu majku 225 KM. Predviđeno je da se ona za tekuću godinu utvrđuje na temelju zadnjeg objavljenog statističkog podatka Federalnog zavoda za statistiku o visini prosječne plaće u Federaciji BiH za prethodnu godinu (trenutačno iznosi oko 1000 KM)", naglasila je tom prilikom Danijela Kristić, zamjenica predsjedatelja Skupštine Sarajevske županije. Dodala je da će za potrebe tog amandmana u proračunu Sarajevske županije biti izdvojen dodatni iznos od 29 milijuna KM.

Loša demografska slika

U istom smjeru krenula je i Tuzlanska županija koja je ovih dana na Skupštini jednoglasno usvojila inicijativu na osnovi koje se majkama rodiljama u ovoj županiji omogućava dobivanje naknade u visini od 1000 KM mjesečno. Inicijativa se jednako odnosi na zaposlene i nezaposlene majke. Postoje najave i iz drugih županija da bi mogli ići s uvođenjem većih porodiljnih naknada nego što to propisuje prijedlog navedenog federalnog zakona.

Naime, demografska slika Federacije BiH je iz godine u godinu lošija, što pokazuje da postojeće mjere za pomoć obiteljima s djecom očito nisu dovoljne. Samo u prvih devet mjeseci prošle godine u FBiH broj rođenih je iznosio 11.693, a umrlih 20.596. Negativni prirodni priraštaj je iznosio 8903.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?