Ispiti znanja

Nakon Sarajeva i Tuzle, eksterna matura uvodi se i na području RS

12.02.2016.
u 07:00

Eksterna matura ili mala matura nakon završetka osnovnoškolskog obrazovanja ubrzo će se provoditi i u RS-u, piše Večernji list BiH.

Podsjetimo, već prošle godine je usvojen nacrt strategije obrazovanja u RS-u gdje je uvedena ova novina u osnovnoškolsko obrazovanje. U tijeku je završna faza izmjene Zakona o osnovnom obrazovanju u RS-u kako bi se izbjegle određene nedoumice, koji će se pred NS RS naći već u ožujku, rečeno je ovih dana na sastanku Dane Maleševića, ministra prosvjete i kulture RS-a, s predsjednicima aktiva ravnatelja osnovnih i srednjih škola.

Eksterno ocjenjivanje

Novi Zakon o osnovnom obrazovanju predviđa eksterno ocjenjivanje učeničkih postignuća, a, prema riječima ministra, na kraju devetogodišnjeg obrazovanja uvodi se mala matura, koja postoji u okruženju. “Malu maturu povezat ćemo sa Zakonom o srednjem obrazovanju i upisom u srednje škole, a to će tjerati nastavnike da više pozornosti posvete znanju učenika, a manje dijeljenju petica”, kazao je Malešević. Povodom upisa učenika u srednje škole rečeno je kako do kraja veljače sve škole trebaju dostaviti plan upisa, a skrenuta je pozornost kako se mora provesti anketa meću učenicima i roditeljima kako bi se izvršilo realno planiranje, da ne bi bilo više odjeljenja kao prošle godine. Dušan Mišljenović, predsjednik Aktiva ravnatelja osnovnih škola regije Banja Luka, kazao je kako će u školama učiniti sve da se podigne motivacija učenika i zaposlenih kako bismo imali kvalitetnije obrazovanje. Što se tiče provođenja eksterne mature u Federaciji BiH, ona se već nekoliko godina provodi u osnovnim školama na području Sarajevske županije za osnovnoškolce, kao i u osnovnim školama na području Tuzlanske županije. Rezultati eksterne mature do sada nisu bili bitni prilikom upisa u srednje škole na području TŽ-a.

Reforma obrazovanja

Do sada su federalni ministri govorili kako je početak uvođenja eksterne mature početak procesa reforme obrazovanja. Ali isto tako su isticali kako bi se eksterno testiranje uvelo za sve učenike u BiH. Što znači provođenje eksterne mature, primjerice, u SŽ-u, govori i podatak kako se za nju prošle godine prijavilo stotinjak učenika iz drugih županija. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?