Wilz:

Nakon MAP-a BiH može za pet-šest godina postati članica

Wilz
Foto: FENA
25.02.2016.
u 09:28

Brigadni general Giselle Wilz, komandant Štaba NATO-a u Sarajevu, u intervjuu za "Dnevni avaz" kazala je kako BiH dobro napreduje prema punopravnom članstvu u ovom vojno-političkom savezu, ali kako ne može predvidjeti točan datum ili godinu kada će BiH to i postati, jer trajanje tog puta za svaku državu članicu bilo je drugačije. Prema njenim riječima, od aktivacije MAP-a do članstva može proći od pet do deset godina, što znači kako bi, ako ove godine ostvarimo taj napredak, naša zemlja već 2021. mogla biti članica Saveza.

- NATO nikada ne daje precizna vremenska predviđanja. Ako pogledate posljednjih pet-šest članica koje su prošle kroz isti proces, vidjet ćete da se, nakon aktiviranja Akcionog plana za članstvo (MAP), potrebno vrijeme razlikuje i kreće se od pet do deset godina. Tempo kojim će vaša zemlja ići naprijed prema NATO-u u potpunosti ovisi o vama. Kada se MAP aktivira, rad Ministarstva obrane BiH i ostalih institucija pratit će se intenzivnije. Razmatrat će se jesu li spremni ispuniti i druge standarde i zahtjeve. Tek kada se MAP aktivira, moći ćemo razgovarati o našim procjenama koliko će godina biti potrebno da BiH dobije poziv za članstvo u NATO-u - kazala je Wilz.

Navela je kako integracijski proces BiH u NATO uključuje modernizaciju Oružanih snaga (OS) BiH te provođenje značajnih i potrebnih strukturalnih reformi. Da bi se stvorile istinski sposobne i održive Oružane snage, potrebne su daljnje promjene i poboljšanja.

- Uz ovo pitanje, važno je još jedno, a to je Pregled obrane. Dogovoreni, ostvariv i provediv Pregled obrane od krucijalne je važnosti za BiH i njene Oružane snage. Na taj način BiH će moći uskladiti svoje obrambene potrebe s ekonomskim resursima. Pozdravljamo intenzivne napore domaćih institucija u ovom smislu i, kao i uvijek, stojimo na raspolaganju da podržimo daljnji dijalog i suradnju kako bi se krenulo naprijed u vezi s ovim. Što se tiče širih reformi u bh. društvu, kada se aktivira MAP, on će dati okvir i mehanizam za reforme na državnom nivou kako bi zemlje aspiranti živjele u skladu temeljnim principima organizacije, a to su demokracija, individualne slobode i vladavina L prava. U slučaju BiH, taj proces unaprijedit će način na koji će vlast štititi svoje građane - rekla je Wilz.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?