Rodilje u FBiH

Naknade osigurati porezima na prihode od igara na sreću

07.03.2016.
u 08:30

Problem neujednačenosti rodiljskih naknada na području FBiH mogao bi biti riješen osnivanjem posebnog fonda, a koji bi se punio sredstvima oporezivanjem prihoda od igara na sreću. “Jedno od prihvatljivijih rješenja bilo bi formiranje svojevrsnog fonda po uzoru na Fond solidarnosti FBiH. Na ovaj način bi bila spriječena daljnja diskriminacija rodilja i ujedno osigurano razvijanje zdrave obitelji kao osnovnog polazišta prosperitetnog društva”, kazala je potpredsjednica FBiH Melika Mahmutbegović na sastanku s federalnim ministrom rada i socijalne politike Veskom Drljačom.

Podcrtana je nužnost sustavnog rješavanja i kontinuirane isplate rodiljskih naknada neovisno o tomu je li riječ o javnom ili privatnom sektoru, odnosno o ujednačavanju visine rodiljske naknade u Federaciji BiH. Zaključeno je kako se rodilje ne smiju više tretirati kao socijalni slučajevi, ni kao socijalna kategorija.

Kako bi se osigurala nužna financijska sredstva za financiranje rodiljske odsutnosti s posla, nužno je naći odgovarajuće mehanizme, kao što su jačanje porezne discipline te inspekcijskih tijela kojima će se, potporom njihovim aktivnostima, pojačati i cjelokupna društvena priznatost i svrsishodnost njihova rada, zaključeno je.

Naglašeno je također kako bi se značajan dio sredstava za ove potrebe mogao osigurati oporezivanjem prihoda od igara na sreću, 
gdje se trenutačno veliki dio sredstava nalazi u “sivoj”, neoporezivoj zoni.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?