Oprez:

Najviše je lažnih kovanica od 1 KM

asdsdas
22.04.2017.
u 17:30

Kriminalne grupe u BiH konstantno u opticaj stavljaju krivotvoreni novac, i to uglavnom lažne konvertibilne marke, eure i američke dolare.

Prema podacima koje je Avazu ustupila Centralna banka Bosne i Hercegovine (CBBiH), najviše se u opticaju može naći lažnih kovanica od 1 KM, ali su “popularne” i novčanice od 20 i 50 KM.

Prošle godine u CBBiH vještačeno je 1.036 krivotvorenih novčanica, od čega 821 novčanica KM, 162 novčanica eura i 53 američka dolara (USD). Kada je riječ o kovanom novcu, protekle godine u CBBiH registrirano je 2.676 KM lažnih kovanica, a najviše od 1 KM, i to 2.469.

Krivotvorina u apoenu od 100 KM bilo je 286, a potom u apoenu od 20 KM - 275. Lažni dolari su bili u apoenu od 100 USD, a otkriveno ih je 53. Što se tiče lažnih eura, najviše je otkriveno u apoenu od 50 eura.

Od 1. siječnja do 31. ožujka 2017. godine u CBBiH je registrirano ukupno 188 krivotvorenih novčanica, od čega 120 komada krivotvorenih novčanica KM, 55 novčanica eura i 13 novčanica američkih dolara. Ove godine u promet je ubačeno i 599 komada krivotvorenog kovanog novca KM, a najviše od 1 KM, i to 572.

- Krivotvorine domaće valute su u najvećem broju slučajeva ocijenjene kao loše, dok je većina krivotvorina eura i američkih dolara osrednjeg kvaliteta. Promatrano po godinama, može se reći da su najčešće krivotvore novčanice u apoenima od 20 KM i 50 KM te kovani novac u apoenu od 1 KM. U poređenju s količinom novca u opticaju, radi se o malim količinama krivotvorina, koje ne mogu ugroziti monetarnu i financijsku stabilnost - priopćeno je iz CBBiH.

Kriminalne grupe u većini slučajeva lažni novac rasturaju po ugostiteljskim objektima, trgovinama i mjenjačnicama. U proteklom razdoblju u BiH otkrivene su i ilegalne tiskare, koje su pronađene na teritoriju Prijedora i Brčkog, ali u većini slučajeva krivotvorine dolaze iz zemalja regiije

- Mi smo u Distriktu Brčko imali akciju “Euro 2009”, u suradnji s policijom Republike Srbije, kada je na našem području otkrivena ilegalna tiskara. Tada je otkrivena velika količina krivotvorenog novca, a i kolege u Srbiji uhitile su određen broj osoba. Važno je istaknuti da se sve akcije rade u suradnji sa Sudom i Tužiteljstvom BiH, koji su nadležni za procesuiranje ovih kaznenih djela. Nakon ove akcije, bilo je slučajeva otkrivanja krivotvorenih novčanica, ali u manjem obimu, jer su građani bili oprezniji i odmah su prijavljivali slučajeve stavljanja u opticaj lažnog novca - kaže Halid Emkić, glasnogovornik policije Distrikta Brčko BiH.

Prema Kaznenom zakonu BiH, za krivotvorenje novca predviđena je zatvorska kazna od jedne do 10 godina zatvora.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije