Upitnik EK

Najveći izazov pitanja iz podijeljene nadležnosti

26.01.2017.
u 08:00

Priprema i izrada odgovora na pitanja iz upitnika Europske komisije bila je tema jučerašnjeg sastanka koji je Povjerenstvo za europske integracije Doma naroda Parlamenta Federacije BiH organiziralo u Sarajevu s predstavnicima županijskih skupština.

Kako je uoči početka sastanka rečeno, pitanja iz nadležnosti federalne i županijske razine već su usuglašena.

Ovo pitanje inače predstavlja izazov za funkcioniranje vlasti jer nedostavljanje mišljenja županija na zakonska rješenja iz oblasti rada i socijalne politike, zdravstva, graditeljstva, koncesija, šuma i rudnih bogatstava, uzrokuje da propisi koje donese federalni Parlament budu osporeni na Ustavnom sudu FBiH.

Predsjedateljica Doma naroda Lidija Bradara najavila je da će upravo to biti jedna od tema radno-konzultativnog sastanka, a namjera je da ovakvi sastanci u budućnosti budu način za rješenje ovog problema.

- Dom naroda dostavlja županijskim skupštinama sve propise koji su iz podijeljene nadležnosti, ali potrebno je dogovoriti se da skupštine navrijeme dostave ne samo mišljenja, nego i stavove, odnosno suglasnosti skupština u kojima ovlašćuju Federaciju da donosi zakone iz podijeljene nadležnosti - dodala je.

Istaknula je i da ako nema takvog stava županijskih skupština, onda se o tom zakonu na federalnoj razini ne bi trebalo ni raspravljati.

Bit će zatraženo i mišljenje Ustavnog suda Federacije BiH kako bi ta institucija predložila provođenje procedura donošenja zakona u skladu s Ustavom, posebno zbog činjenice da su na prošloj sjednici Doma osporena četiri zakona iz tog razloga zbog čega, stav je Bradare, to postaje preozbiljan problem. Dopredsjedatelj Doma naroda Jasenko Tufekčić kazao je kako je ovaj Dom odgovorio na pitanja iz upitnika, a ona su se, njih 23, odnosila na procedure donošenja zakona, posebno na hitnost procedure, vitalni nacionalni interes te na rodnu strukturu.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?