Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Najtraženija zanimanja u BiH i dalje IT i softver inženjeri, krojači, zidari…

Najtraženija zanimanja u BiH s VSS su: IT inženjer, softver inžinjer, inženjer elektrotehnike, građevinski inženjer, diplomirani farmaceut, te doktor medicine-specijalist
09. veljače 2016. u 09:25 0 komentara 774 prikaza
posao

Na osnovu podataka koje objavljuju institucije nadležne za domaće tržište rada, a prema broju objavljenih oglasa, primjetno je da je situacija sa suficitarnim i deficitarnim zanimanjima jednaka već nekoliko godina, izjavio je za Fenu direktor Agencije za rad i zapošljavanje BiH Muamer Bandić.

Najtraženija zanimanja u BiH s visokom stručnom spremom (VSS) su: IT inženjer, softver inžinjer, inženjer elektrotehnike, građevinski inženjer, diplomirani farmaceut, te doktor medicine-specijalist.

Sa srednjom stručnom spremom (SSS) to su: prodavač i ugostitelj, strojovođa, operater za unos podataka, tehničar za građevinske materijale, tehničar za sigurnost prometa. 

A od VKV i KV radnika to su: monter u građevini, krojač, zidar, varioc, kožar, asfalter, rukovatelj kranom.

Agencija za rad i zapošljavanje BiH po svojoj nadležnosti posreduje u zapošljavanju naših građana samo na inozemnim tržištima rada. Za domaće tržište rada su nadležni entitetski zavodi za zapošljavanje, Zavod za zapošljavanje Brčko Distrikta BiH i županijske službe za zapošljavanje u FBiH.

- Prema podacima tih institucija suficitarna zanimanja sa VSS su: dipl. kriminalist, dipl. ekonomist, dipl. pravnik, dipl. politolog, dipl. žurnalist, socijalni radnik, prof. sociologije, dipl. pedagog. I dalje prema broju oglasa najviše su traženi pravnici i ekonomisti, ali zbog hiperprodukcije kadrova, ta su zvanja i dalje najčešća na evidencijama nezaposlenih, naveo je Bandić.

Što se tiče SSS među suficitarnim zanimanjima su: trgovac, ekonomski tehničar, mehanički tehničar, maturant gimnazije, prometni tehničar, a od KV i VKV: bravar, vozač motornih vozila, prodavač, frizer-vlasuljar, metalostrugar.

- Navedeni podaci variraju ovisno od entiteta i županija, a detaljne informacije imaju entitetski zavodi za zapošljavanje, te Zavod za zapošljavanje Brčko Distrikta BiH, dodao je Bandić.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.