podaci Zavoda za statistiku

Najniže plaće u RS: U Kupresu tek 551 marka

placa
21.08.2020.
u 08:30

U Kupresu je u prosjeku lani zarađivana tek 551 marka mjesečno, u Jezeru su radnici dobivali 605 KM, a marku više, odnosno 606, isplaćivano je u Donjem Žabaru.

Najniže isplaćene plaće prošle godine bile su u Kupresu, Jezeru i Donjem Žabaru, podaci su Zavoda za statistiku RS.

U Kupresu je u prosjeku lani zarađivana tek 551 marka mjesečno, u Jezeru su radnici dobivali 605 KM, a marku više, odnosno 606, isplaćivano je u Donjem Žabaru.

Gojko Šebez, načelnik općine Kupres, kaže kako je u toj lokalnoj zajednici zaposleno oko 65 radnika, od čega dio radi u općinskoj administraciji i Šumariji, a ostatak je u privatnom sektoru.

"Teško je komentirati zašto su plaće tako niske. Mi u općini uplaćujemo sa svim doprinosima, u skladu sa zakonom. A što privatnik radi i kako radi, ne bih komentirao. Vjerojatno je tu dosta minimalnih plaća pa se onda dođe do takvog prosjeka", ističe Šebez za Nezavisne novine.

Snežana Ružičić, načelnica Jezera, ispričala je kako imaju vrlo male resurse. Spadaju tu, ističe ona, ribogojilište, dva pravna subjekta koja obrađuju drvo te mali broj samostalnih ugostiteljskih i trgovačkih radnji. Po riječima Ružičićeve, industrijska zona u Jezeru zarobljena je od strane jedne tvrtke. 

"Nismo uspjeli privući investitore koji bi investirali na području općine Jezero. Dakle, 24 dunuma industrijske zone je zaraslo u korov", navela je Ružičićeva za Nezavisne, dodajući kako su ipak na pomolu nove investicije, pa su tako u tijeku pregovori o mogućoj izgradnji hotela.

Nikola Đokanović, načelnik općine Donji Žabar, kaže kako je u pitanju seoska sredina te se građani većinom bave poljoprivredom pa tako dopunjavaju manjak svojih prihoda.

"Naravno, imamo i tvrtke. Bave se, primjerice tovom junadi, proizvodnjom konzumnih jaja, a imamo i asfaltnu bazu i tako dalje. Općina Donji Žabar na godišnjoj razini u državnu kasu 'ubaci' 69 milijuna KM PDV-a. Imamo dobrih gospodarstvenika koji dobro kotiraju čak i na europskom tržištu", napominje Đokanović, koji priznaje da plaće ipak nisu europske.

Na pitanje kakav je njegov komentar na to što sindikalna potrošačka košara trenutno iznosi oko 1.920 maraka, dok je u Donjem Žabaru lani zarađivano tek 606 KM, on je istaknu kako nema mnogo komentara. 

"Htio sam pomoći građanima kako bismo vratili određeni dio PDV-a te omogućili poticaje na njihov trud, ali to nismo uspjeli", kaže Đokanović.

Osim Kupresa, Jezera i Donjeg Žabara, još u 20 općina u RS tijekom prošle godine prosječne isplaćene plaće nisu prešle 800 maraka.

Na popisu su Berkovići (794), Bileća (735), Vukosavlje (696), Derventa (781), Sokolac (796), Kostajnica (719), Kotor Varoš (789), Krupa na Uni (758), Laktaši (796) i Lopare (743).

U red općina gdje su plaće bile niže od 800 maraka spadaju i Milići (753), Petrovo (765), Prnjavor (773), Ribnik (764), Rogatica (747), Teslić (709), Han Pijesak (779), Čelinac (728), Šekovići (724) te Šipovo (742).

Naime, u samo četiri lokalne zajednice u RS prosječne isplaćene plaće prošle godine prešile su 1.000 maraka.

Rekorder su Stanari, gdje je prosjek iznosio 1.245 maraka. Slijedi Ugljevik, gdje je zarađivana 1.221 marka, a potom Gacko, gdje je prosjek iznosio 1.135 maraka, te Banja Luka, gdje je prosječna plaća nakon oporezivanja iznosila 1.024 KM.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije