Opasnost za ljude

Najezda štakora zbog kiše, pojavljuju se i danju

20.10.2016.
u 10:00

Nakon nove obilnije kiše koja je zahvatila BiH ovih dana, pojavljuju se i problemi. Više ljudi nam se javilo s informacijom da je vidjelo štakore. - Vozeći se prema Mostaru, vidio sam štakora kako prelazi cestu. Bilo je to u poslijepodnevnim satima. Uglavnom, nisam se nimalo ugodno osjećao, govori nam jedan od čitatelja koji su se posljednjih dana susreli s ovakvim prizorom, piše Večernji list BiH.

Nestabilno vrijeme u kojem su pale veće količine kiše traje već više dana i pogoduje najezdi štakora, a situacija neće biti bolja ni u idućim danima. Tek od nedjelje najavljeno je ljepše vrijeme koje također, prema prognozama meteorologa, ne bi trebalo dugo potrajati. Stručnjaci pak tvrde da u ovakvim kišovitim danima štakori nisu neobična pojava, ali kad ih se vidi danju, situacija je ozbiljna. O tom je svojedobno govorio i prof. dr. sc. Krunoslav Capak, poznati epidemiolog.

I po 100 po četvornom metru

- Iskustvene procjene govore da ako štakora vidite danju, ima ih toliko puno da hranu ne mogu pronaći noću, pa i danju moraju izlaziti. Može ih biti 100 po četvornom metru, kazao je tom prilikom Capak. Također, pojavu štakora je potrebno sprečavati.

- Potrebno je zbrinuti otpad, riješiti se ostataka hrane, ne gomilati otpad na tavanima, u podrumima, oko kuća. Okoliš mora biti uredan, govore stručnjaci. Od bolesti, mogu prenijeti bjesnoću, leptospirozu kao i bolest štakorskog ugriza - tuaremiju.

Izvršiti čišćenje

Što se konkretno HNŽ-a tiče, krenula je sustavna deratizacija po općinama i gradovima te ponegdje tek slijedi. Kako nam je potvrđeno u glasnogovorništvu Vlade HNŽ-a, deratizacija je odrađena u Čitluku, Čapljini, Stocu, te se ovih dana radi u Neumu i Ravnom, pa slijede Prozor-Rama, zatim Mostar od 24. do 31. listopada te Jablanica - Konjic od 1. do 5. studenoga. - Kako bi deratizacija bila što uspješnije provedena, potrebno je izvršiti čišćenje svih površina i prostora na kojim je potrebno provesti mjere te omogućiti stručnim timovima nesmetan pristup u objekte i prostore predviđene za provođenje mjera. Također, potrebno je prihvatiti stručne savjete i pročitati letke s detaljnim uputama, a djeci i neupućenim osobama onemogućiti pristup prostorijama koje će biti predmet deratizacije, navodi se. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?