Novi veliki medicinski iskorak u Hercegovini

Najbolji svjetski invazivni radiolog prof. dr. Friedhelm Brassel počinje operirati u SKB-u Mostar

12.06.2024.
u 17:22

Ljeto je već odavno rezervirano za velike nogometne transfere, ali ovoga puta jedan od većih transfera realizirat će SKB Mostar, piše Večernji list BiH. Naime, prošlog tjedna u Mostaru je boravio prof. dr. Friedhelm Brassel, jedan od vodećih svjetskih invazivnih radiologa i, prema informacijama koje smo dobili iz bolnice u Mostaru, on bi uskoro trebao početi raditi u ovoj instituciji.

Dvogodišnji proces

Kako nam je potvrdio ravnatelj SKB-a Mostar prof. dr. Ante Kvesić, proces na kojem se radi već dvije godine konačno je priveden kraju i dogovoreni su idući koraci kako bi angažman ovog svjetskog stručnjaka uskoro počeo. - Da bi jedan takav stručnjak počeo raditi kod nas, potrebno je nabaviti dodatnu opremu kojom se izvode zahvati koji još nikada nisu rađeni u Bosni i Hercegovini i okružju. Imamo vrhunsku angiodvoranu u kojoj će se obavljati ti zahvati i kada uskoro kupimo dodatnu opremu, neće biti tehničkih prepreka za početak rada prof. Brassela u našoj bolnici. Drugi dio priče je administracija, odnosno ugovori i potrebna osiguranja i tu ne vidimo probleme koji bi zaustavili ovu priču. Vjerujem da će prof. Brassel s našim stručnjacima na čelu s prof. dr. Markom Radošem i dr. Gojkom Bogdanom liječiti iznimno komplicirane malformacije krvnih žila, a to su zahvati koji još nisu ovako liječeni na ovim prostorima - rekao je ravnatelj Kvesić u izjavi za Večernji list.
Gost iz Njemačke bio je ugodno iznenađen onime što je vidio u Mostaru ovih dana te je dodao kako se mnogo toga promijenilo u posljednje dvije godine, kada je prvi put posjetio SKB Mostar. - Prije dvije godine bio sam iznenađen činjenicom da imate jednu od najsuvremenijih angiodvorana u svijetu, a danas, kada imate i novu zgradu Klinike za dječje bolesti, koja je zaista fenomenalna, kada imate mlade stručnjake kao što su dr. Gojko Bogdan, dr. Vladimir Jegdić i dr. Marko Bošnjak, mogu reći kako imamo sve preduvjete da u bolnici u Mostaru radimo iznimno komplicirane zahvate na krvnim žilama. Plan je da u početku krenemo sa zahvatima na malformacijama krvnih žila kod odraslih osoba koje se još ne rade u SKB-u Mostar, a zatim da operiramo djecu s urođenim manama na krvnim žilama, i to ne samo iz BiH nego iz cijele Europe. Da bismo došli do toga, nisam dovoljan samo ja, nego cijeli tim stručnjaka koji podrazumijeva vrhunske stručnjake u intenzivnoj njezi, dječjoj kardiologiji, neurokirurgiji. U ove dvije godine od moga posljednjeg posjeta SKB Mostar je napravio velike iskorake, tako da danas možemo razgovarati o ovim temama - ističe prof. Brassel. On je prije tri godine operirao dječaka Ivana Karačića iz Mostara i tada je i počela priča o suradnji njemačkog stručnjaka i SKB-a Mostar. To je bilo prvo dijete iz BiH koje je operirao ovaj svjetski stručnjak i jedan od najzahtjevnijih zahvata koje je prof. Brassel izveo u svojoj karijeri. Operacija je trajala 13 i pol sati i dijete koje je tada imalo samo godinu i pol dobilo je novu priliku za život. Ivanov otac Marko Karačić ističe kako su najbolji stručnjaci u regiji tada uradili sve što su mogli kako bi pokušali spasiti njegova sina, ali za nastavak Ivanova života bilo je potrebno mnogo više.

Otvorena vrata suradnje

Radilo se o teškoj malformaciji Galenove vene u mozgu djeteta, što je iznimno rijetka urođena mana s velikim stupnjem smrtnosti.

- Moja supruga Nevenka je preko nekih Facebook grupa došla do informacije da prof. Brassel gotovo svakodnevno izvodi zahvate te vrste na djeci iz cijeloga svijeta i dobila je njegovu e-mail adresu od jedne majke iz Austrije čije je dijete ovaj njemački stručnjak već operirao. Ivan je već umirao i Nevenka je napisala u mailu samo: "Moje dijete ima tešku malformaciju Galenove vene. Molim vas, možete li pokušati spasiti moje dijete?" I napisala je svoj broj telefona. Čovjek nas je nazvao za pola sata, što je bilo nevjerojatno jer prof. Brassel je 4 od 5 radnih dana u to vrijeme bio u angiodvorani i izvodio zahvate na djeci. Nakon razgovora žurno smo poslali snimke magneta, doslovno cijeli SKB Mostar i Federalni zavod za zdravstveno osiguranje rješavali su birokratske probleme kako bi Ivan što žurnije otišao na zahvat u Njemačku. Prof. Brassel izveo je jednu nevjerojatnu operaciju i njome potvrdio reputaciju jednog od triju najboljih svjetskih invazivnih radiologa. Moja supruga i ja tada smo sebi obećali kako nećemo dopustiti da ni jedno dijete s ovih prostora prolazi ono što je prošao naš Ivan, nego da vrata suradnje moraju ostati otvorena. Vidjeti danas da prof. Brassel dolazi raditi te nevjerojatne zahvate u našoj bolnici, da ravnatelj Kvesić u cijelosti podržava ovu veliku priču i da imamo dr. Bogdana i dr. Jegdića koji su spremni igrati tu utakmicu za nas je roditelje nadrealno. Nadamo se kako će svi ovi stručnjaci uskoro u našoj bolnici djeci kao što je naš Ivan dati novi priliku za život. Hvala im na tome - poručio je Ivanov otac Marko Karačić.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije