spomendan Sv. Vida mučenika

Nadbiskup Vukšić predvodio misu na patron župe Vidovice u Bosanskoj Posavini

Foto: KTA
1/2
15.06.2022.
u 20:59

Nadbiskup metropolita vrhbosanski i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u BiH mons. Tomo Vukšić, na spomendan Sv. Vida mučenika 15. lipnja predvodio je svečano euharistijsko slavlje u župi Vidovice.

U koncelebraciji je bilo 28 svećenika iz Šamačkog dekanata na čelu s dekanom fra Antom Pušeljićem, župnikom u Domaljevcu, domaćim župnikom vlč. Marijanom Brkićem, toliškim župnikom i gvardijanom fra Mariom Jurićem, te misnicima iz susjednih župa Brčkanskog i Doborskog dekanata, kao i domaćim svećenicima iz ove župe na raznim službama u Vrhbosanskoj i drugim biskupijama. Kod oltara su asistirala i dvojica đakona.

Na misi su sudjelovale i redovnice Klanjateljice Krvi Kristove čija zajednica pastoralno djeluje i živi u ovoj župi više od 25 godina, a među vjernicima bili su i mladi i djeca obučeni u bogate vidovačke narodne nošnje.

Pozdrav okupljenima uputio je župnik vlč. Marijan, koji je podsjetio kako se kroz dugu povijest župe Vidovice, posebno na ovaj dan mnogi Vidovljani, ali i hodočasnici iz drugih župa, utječu u zagovor Sv. Vida mučenika, te izrazio radost da se ove godine može pridružiti tom zajedništvu i on kao župnik ove župe, piše KTA

Nakon naviještenog evanđeoskog odlomka nadbiskup Vukšić uputio je prigodnu propovijed. Progovorivši o mučeniku Sv. Vidu, podsjetio je kako je prvi od svih kršćanskih mučenika bio Isus Krist, koji je prvi, „ne samo u vremenu i na početku cijeloga sustava i naše kršćanske vjere, nego je On prvi posebice po tome što je uzor svakom drugom kršćanskom mučeniku“. Pojasnio je da je, stoga, svako drugo mučeništvo, pa i ovo Sv. Vida, zapravo mučeništvo kojim častimo ovog sveca samo zato što je, na neki način, u skladu i nastavak na način mučeništva koje je podnio Isus Krist.

„Sv. Pavao u jednoj od svojih poslanica kaže da je Isus bio poslušan volji Očevoj sve do smrti i do smrti na križu i 'Zato Bog njega preuzvisi i darova mu Ime, Ime nad svakim imenom'. I u Isusovom mučeništvu i u ovome Pavlovom tumačenju nalazimo i izvornu misao, izvorno objašnjenje i izvorno značenje svega onoga što nas danas ovdje okuplja: Isus je naš spasitelj i otkupitelj, ne prvenstveno zato što je strahovito mnogo patio, nego što je patnji usprkos bio poslušan volji Očevoj“, naglasio je mons. Tomo.

Pastir Crkve vrhbosanske podsjetio je kako i danas na mnogim stranama svijeta stradaju Isusovi učenici i brojni drugi ljudi, Božja stvorenja.

„Čini se nasilje nad onima koje je dragi Bog stvorio i samim time nasilje nad voljom Božjom! Svako stvorenje jest posljedica volje Božje i onaj koji udara na Božja stvorenja zapravo udara na Boga samoga – odnosno protiv njegove zapovijedi 'ne ubij i ne čini nasilje!'“, rekao je nadbiskup Vukšić.

Progovorio je, među ostalim, i o „bijelome mučeništvu“ današnjice pojasnivši da u novije vrijeme, pogotovo po europskim krajevima i zemljama, postoji nova vrsta progona u kojem se Isusa i njegov nauk, moral i pravila istjeruje iz javnoga života.

Tijekom misnog slavlja liturgijsko pjevanje animirao je župni zbor pod vodstvom s. Benigne Zelenika i uz orguljsku pratnju Magdalene Janjić.

Inače, župa Vidovice, koja je u nedavnom ratu bila potpuno srušena i prognana te nakon rata obnovljena, poznata je po brojnim svećeničkim i redovničkim zvanjima.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?