nezadovoljstvo

Na ulice u BiH 29. rujna izlazi 20.000 umirovljenika

27.08.2015.
u 06:30

"Mi od Vlade FBiH ne dobivamo ništa, čak nas nitko ne želi primiti, i zbog takvog odnosa idemo u prosvjede", kazao je Rapa

Kraj rujna u FBiH obilježit će masovni prosvjedi umirovljenika, piše Večernji list. Prema riječima potpredsjednika Saveza udruga umirovljenika Federacije BiH Mehmedalije Rape, donesena je konačna odluka da se prosvjedi umirovljenika održe 29. rujna, te da već teku ubrzane pripreme u vezi s njihovom organizacijom. Prosvjedi će biti održani u nekoliko bosanskohercegovačkih gradova, u Zenici i Bihaću, dok će se središnji održati ispred zgrade Vlade Federacije BiH u Sarajevu.

"Prosvjed ispred zgrade Vlade Federacije BiH počet će u 11 sati, s tim što ćemo se početi mnogo ranije okupljati. Očekujemo 110 autobusa s područja entiteta Federacija BiH", kazao je Rapa. Istaknuo je da će se, prema podacima kojim trenutačno raspolaže Savez udruga umirovljenika FBiH, samo u Sarajevu prosvjedima priključiti od 15 do 20 tisuća umirovljenika. Rapa je vidno razočaran u politiku premijera Vlade Federacije BiH Fadila Novalića koji se nije očitovao u vezi sa zahtjevom za sastanak koji je Vladi FBiH uputio Savez udruga umirovljenika FBiH. "Uputili smo pismo Vladi FBiH u kojem smo tražili da nas premijer FBiH primi i da ga upoznamo s time kakvu smo odluku donijeli, te da tražimo od njega da Vlada FBiH udovolji našim zahtjevima kako ne bismo morali organizovati prosvjede. Međutim, Vlada FBiH se oglušila o naš zahtjev", rekao je Rapa. Dodaje da su u pismu dali jasan rok izvršnoj vlasti u FBiH u vezi sa sastankom, te da su, s obzirom na to da je Vlada FBiH, na čelu s Novalićem, odlučila ignorirati njihov zahtjev, nastavili organizaciju prosvjeda. "Pripreme vršimo kao da će prosvjedi biti održani sutra. Mi od Vlade FBiH ne dobivamo ništa, čak nas nitko ne želi primiti, i zbog takvog odnosa vlasti mi definitivno idemo u prosvjede", kazao je Rapa. Istaknuo je da bi do obustavljanja prosvjeda moglo doći samo ako Vlada FBiH ispuni sve njihove zahtjeve. "Ako ih ne ispuni sve u paketu, mi počinjemo s prosvjedima. Nećemo pristati na priču da će jedan zahtjev ispuniti sada, a drugi naknadno. Isto tako, nećemo pristati ni na usmeno obećanje premijera da će naši zahtjevi biti ispunjeni jer mi tražimo pismeno jamstvo", dodao je Rapa. Umirovljenici od Vlade FBiH zahtijevaju da se sanira Zavod MIO, da se usvoji zakon o MIO s obzirom na to da sadašnji način utvrđivanja i izračunavanja mirovina nije povoljan za umirovljenike koji su po prijašnjim zakonima ostvarili pravo na mirovine, zatim da se usvoje zakoni i strategije reformi mirovinskog sustava, te da se izmijene zakoni o porezima i doprinosima kako bi se umirovljenici oslobodili poreza.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?