Mostarska tržnica i ove jeseni vrvi životom. Posjetili smo Gradsku tržnicu na Aveniji, gdje je gužva sve veća kako je počela sezona pripreme zimnice te smo obišli i staru tržnicu Tepa u Starom gradu, koja je prije rata bila i omiljeno okupljalište Mostaraca. Iako je obnovljena i u novom ruhu, na Tepi se još uvijek osjeća duh prošlih vremena - mirisi svježeg voća i povrća miješaju se s glasovima prodavača i kupaca, a sada je tu i dosta trgovina obućom i odjećom, piše Večernji list BiH.
Navika i potrebe
- Radim ovdje više od 30 godina, od prije rata. Prodajem voće, povrće i stare narodne lijekove. Prodaja sada i ranije ne može se ni usporediti. Sada kupaca ima samo u tragovima, uglavnom su to stari kupci kojima je odlazak na tržnicu više stvar navike nego što je to stvarna potreba za nekim našim proizvodima - kazala nam je ljubazna prodavačica s kojom smo razgovarali. - Imali smo ugled, ime, za Tepu je znao svatko, ne samo Mostarci. Sada prodaje ima uglavnom kad je sezona, kad je dijaspora ovdje na odmoru ili u posjetu. A ostatak godine je puko preživljavanje. Možemo komotno, kako ono kažu, ključ u bravu do proljeća - priča nam prodavačica. Dodaje kako je tržnica i obnovljena, preuređena i da lijepo izgleda, natkrivena je i zaklonjena od kiše i vjetra, ali je izgubila onu draž koju je nekada imala.
Ljudi su, očito, s vremenom izgubili taj dio tradicije ovoga grada. Nakon Tepe prošetali smo se i do druge tržnice, do Gradske tržnice na Aveniji. Bilo je mnogo ljudi. Prodavalo se još cvijeće i svijeće za blagdane Svi sveti i Dušni dan. Prodavači su zadovoljni. Kažu da cijelu godinu rade na svojim parcelama, biraju najbolje plodove i donose ih na tržnicu kako bi kupci pripremili zimnicu i obitelji nahranili u idućim hladnim mjesecima. Ove godine kupci traže papriku, rajčicu, krastavce i ostale namirnice za ajvar, pripremu kisele zimnice te pravljenje džema. Tu smo, na starom mjestu, sreli i našu dugogodišnju poznanicu tetu Olgu, koja nam ljubazno odgovara na svako pitanje o tržnici, prodaji, cijenama... Godinama prodaje voće i povrće na tržnici. - Ljeto nije bilo loše, ne mogu se požaliti. Ali čim su djeca krenula u školu, posao je stao. Sada idu pripreme za zimnicu, ali posla i dalje nema. Ma, znate, nije sve ni do novca.
Dosta se promijenilo
Mnogi više ne žele praviti zimnicu, nego kupe gotovu. Kažu, ne isplati se. Ma kako se ne isplati? Ako zbrajamo na taj način, onda ste na tri napravljene staklenke ajvara potrošili novca samo za jednu, dakle, dvije su gratis. A ovako kupite sve tri - čudi se teta Olga.
Dodaje kako su ranije samo mladi kupovali gotovu zimnicu, ali da već neko vrijeme to rade i umirovljenici. - Taman kao da nitko ništa ne kiseli. A to je sve lako. Ali, uzalud, gajbu paprika rog prodajete tri dana. I tako svi ostali artikli za zimnicu s iznimkom krastavca kornišona, a to je zato što ih lani nije bilo.
Sve se promijenilo, nova vremena donijela su, očito, i neke nove običaje - kaže teta Olga. Kad je u pitanju uobičajena prodaja na tržnici, teta Olga kaže da je prodaja oslabjela nakon sezone, ali da kupaca ipak ima dovoljno. Najpouzdaniji su - umirovljenici. - Naši kupci su umirovljenici. Oni su tako naučili, kupit će koliko mogu. Nekad su umirovljenici slabo kupovali, kad su mirovine bile više nego jadne, a sada su redoviti kupci - dodaje. - Ali, zato su sada ovi mlađi "okrenuli". Sada oni traže dva luka, tri krumpira, nekoliko mrkvi... Nema rezerve. Mi smo naučili puniti vreću krumpirom, lukom..., a ovi mlađi, posebno mislim na mlade majke, radije će u pekarnici kupiti pizzetu nego napraviti ručak - čudi se teta Olga.