Megaprojekt u Livnu

Na realizaciji projekta radit će 3 tisuće ljudi

31.10.2017.
u 07:00

U Livnu je upriličeno potpisivanje Ugovora o partnerstvu na izgradnji Vjetroelektrane “Široka Draga” i početku istražnih radova za izgradnju drugog energetskog projekta na istoj lokaciji, reverzibilnoj hidroelektrani. Područje je to iznad hidroakumulacije Buško jezero na planini Kamešnica, koje je po svim parametrima idealno mjesto za takve elektrane, štoviše, prema mišljenju stručnjaka C.R.E.A.M. Europe, jedinstveno u Europi. Ugovor o partnerstvu potpisali su Pero Vrdoljak, predsjednik Uprave tvrtke Imres smartgreenergy d.o.o. iz Livna i Yüksel Guler, predsjednik Uprave tvrtke Enprode iz Istanbula. Turska tvrtka projektirat će i financirati projekt do izgradnje vjetroparka kod prijevoja Široka Draga (Kamešnica) na granici između općina Livno i Tomislavgrad. Prema informacijama koje smo dobili od gospodina Vrdoljaka, Imres već gradi pristupnu makadamsku cestu do lokacije ukupne duljine od 9 km. Inače, na temelju dosadašnjih istraživanja i elaborata, planirana je Vjetroelektrana između 48 i 51 Megawat instalirane snage, a park bi se sastojao od 16 vjetrostupova koji bi se nalazili u neposrednoj blizini već izgrađenog vjetroparka pod nadzorom tvrtke Siemens u susjednoj RH (Kamešnica).

U spomenutom ugovoru potpisan je i početak istražnih radova na projektu reverzibilne hidroelektrane Široka Draga, koja bi uzimala vodu iz Buškog jezera i dizala na nadmorsku visinu od 1050 metara, na kojoj bi se izgradilo drugo jezero. Voda bi se po potrebi vraćala u Buško jezero i u povratku bi se proizvodila električna energija. Reverzibilna hidroelektrana imala bi instaliranu snagu kapaciteta 1.120 Megawata i bila bi najveća hidroelektrana te vrste u jugoistočnoj Europi.

Kako se na prezentaciji moglo čuti, ona bi služila za balansiranje mreže električnog napona za taj dio Europe, pa i za cijelu Europu. Do ovoga se došlo u razgovorima i dogovorima s Europskim prijenosnim sustavom za električnu energiju ENCOI i pod pokroviteljstvom neprofitne organizacije C.R.E.A.M. EUROPE.

Vrijednost investicije vjetroparka je 80 milijuna eura, reverzibilne hidroelektrane 1,6 milijardi eura, a sredstva bi osigurala turska tvrtka. Ono što je značajno napomenuti jest da bi na izgradnji tog projekta bilo zaposleno do 3000 ljudi, a nakon završetka projekta, posao bi dobilo 50-ak visokoobrazovanih osoba s tehničkim smjerovima. Gradnja bi trebala trajati između 3 - 5 godina. Potpisivanju ugovora, uz partnerske tvrtke i resornog ministra nazočili su i predsjednik Vlade HBŽ-a Ivan Jozić te predsjednik OV-a Tomislavgrad Luka Krstanović. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije