Sivo tržište

Na području Sarajeva radi oko 50 nelegalnih vrtića i 42 legalna

09.03.2016.
u 09:00

U Sarajevu postoji tek 17 privatnih vrtića koji imaju dozvolu za rad, dok ih je oko 50 koji rade ilegalno ili imaju tek minimalne dozvole, piše NAP. Karim Hebib, osnivač i ravnatelj igraonice i vrtića “Tvornica radosti” kaže za NAP kako se to ne smije promatrati samo kao problem koji kroz sivo tržište izvlači novac. Stvar je mnogo ozbiljnija. Ugroženi su dječji životi. “Županijske inspekcije moraju zauzeti posve drugačiji stav kada je riječ o ovo problemu. Umjesto da zatvaraju ilegalne vrtiće, inspekcije strogoću treniraju na 17 legalnih ustanova”, kaže Hebib.

Sarajevo definitivno ima problem s vrtićima. Nedostaje legalnih ustanova i pravih subvencija. JU “Djeca Sarajeva” ima 25 vrtića koje pohađa oko 5500 djece. Ali, svake godine više od 400 djece, zbog pretrpanosti, ne bude primljeno u javne vrtiće. Roditelji se teže odlučuju za upis u privatne vrtiće jer su skuplji od javnih. Za to vrijeme cvijeta sivo tržište. Vrtići se otvaraju u stanovima ili neuvjetnim prostorima.

“Roditelji u javnim vrtićima plaćaju oko 160 KM za dijete, isto toliko za njih plaća SŽ, kao subvenciju. Privatne vrtiće nitko ne subvencionira pa je cijena veća i kreće se do 295 KM. Problem prenapučenosti javnih vrtića u Sarajevu može se riješiti tako da SŽ preusmjeri dio djece prema privatnim vrtićima, i za njih također plati subvenciju. Na taj način izbjegli bi i sivo tržište u Sarajevu” kaže Hebib. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?