ljubuški

Na novoj crkvi sv. Ante zvona iz ljevaonice u Italiji koja datira iz 15. st.

05.06.2021.
u 08:13

Župa sv. Ante Padovanskog na Humcu u Ljubuškom predstojeću proslavu svoga nebeskoga zaštitnika dočekat će obogaćena i urešena novim iznimno vrijednim sadržajima. Jedan od njih je da je nova crkva dobila svoja zvona. Dosad ih nije imala, zvonila su zvona s tornja stare povijesne crkve sv. Ante. Riječ je o tri nova zvona izrađena u Padovi, u Italiji, u poznatoj ljevaonici “De Poli” (osnovana 1453. godine), koja su upravo prije dan-dva podignuta i postavljena na zvonik crkve. Najveće zvono teško je 1300 kg i posvećeno sv. Anti, srednje od 550 kg posvećeno je Blaženoj Djevici Mariji, a malo zvono težine je 280 kg i posvećeno je sv. Franji, piše Večernji list BiH. 

- Budući da na novom zvoniku nisu postojala zvona, uvijek se razmišljalo o njihovoj nabavi. Uz pomoć naših župljana, odnosno darovatelja, naručili smo i, evo, dobili nova zvona. Hvala svima onima koji su pomogli što smo se usudili ići u ovaj veliki projekt. Zvona će sigurno uljepšati naš samostan, našu župu, naše svetište, na radost cijeloga puka i ovoga našeg kraja. Nadamo se, a tako smo i planirali, da će prvi put pozvoniti na uočnicu i blagdan sv. Ante, zajedno s tri stara zvona sa staroga zvonika. Dakle, imat ćemo zajedno šest zvona koja će slaviti Gospodina. Nova zvona su u tonalitetu uklopljena sa starim zvonima i sve to bit će dodatno bogatstvo za našu župu, za naš ljubuški kraj - kaže fra Dario Dodig, gvardijan Franjevačkog samostana na Humcu. Nova humačka zvona blagoslovit će kardinal Vinko Puljić u sklopu mise koju će predvoditi na uočnicu svetkovine sv. Ante.

Druga lijepa novost je da će nova crkva, osim novih zvona, dobiti i nova glavna ulazna vrata. Ona su umjetničko djelo akademskog kipara Ilije Skočibušića iz Tomislvgrada, koji je izradio i oltar i ambon (propovjedaonicu) u crkvi, a radit će i tabernakul (svetohranište). Vrata su četverokrilna s motivima iz života sv. Ante i sv. Franje, izrađena u aluminiju. I treći novi sadržaj na Humcu je novi vanjski oltar. To je vrlo važna pojedinost koja je nedostajala i koja će značajno upotpuniti humačko svetište. Radovi su pri kraju, istina, neće u potpunosti biti završeni, ali svečane mise na blagdan sv. Ante na njemu će se slaviti.•

Ključne riječi

Komentara 1

HA
Habuhabuhabu
08:41 05.06.2021.

Prelijep zvonik.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?