Morančani

Na misnom slavlju okupili se katolici iz Husina, Tuzle, Lukavca, Parsela, Živinica...

25.04.2019.
u 09:42

Župa Morančani kod Tuzle proslavila je svog nebeskog zaštitnika, Sv. Jurja. Središnje slavlje, koje je predvodio vlč. Ivan Ravlić župnik iz Teslića, održano je u župnoj crkvi, a nazočilo mu je oko 350 vjernika. Svečanom misnom slavlju doprinio je pjevački zbor ove župe te devetero svećenika u koncelebraciji. Sve je na početku pozdravio vlč. Ivo Paradžik, domaćin župnik, iskazavši radost što se lijep broj vjernika iz susjednih župa okupio na ovome slavlju, i to iz Husina, Tuzle, Lukavca, Parsela, Živinica i drugih župa Tuzlanskoga dekanata, kojemu pripada i župa Morančani. Posebno je pozdravio župnika vlč. Ravlića koji je predsjedao ovim euharistijskim slavljem.

Borba za vjeru

Propovjednik Ravlić naglasio je da je zaštitnik župe sv. Juraj bio primjer borbe za vjeru, protiv cara i bezvjerja naglasivši: “Danas je svaki osmi kršćanin u svijetu progonjen, nad tim brojkama trebamo se zamisliti. Ima i danas progonitelja koji su samo presvučeni i obučeni u vražje, sotonsko ruho. Ima ih i ne treba nam puno da ih prepoznamo, na svakom uglu. Koliko nas je pred njima popustilo i odreklo se vjere, zbog mamona, zla ovoga svijeta. Mnogi su prodali svoju vjeru, svoju zemlju, svoj narod, a i danas sve ovo nabrojeno prodaju”, kazao je propovjednik Ravlić.

Župa Morančani smjestila se na relaciji Tuzla - Olovo - Sarajevo. Ovdje se vjernici bave uglavnom poljoprivredom, voćarstvom i lijep broj ih radi u Tuzli u solani, rudniku, tvornici Diti, u Ljubačama, selu župe Morančani, u velikom mlinu i pekari i drugim tvornicama, jer je Tuzlanski bazen poznat po lakoj i teškoj industriji.

Župom Morančani upravlja sada dijecezanski svećenik. Prije rata 1991. godine župa je imala oko 4250 vjernika, a danas ima oko 1450 vjernika u 520 obitelji.

Tuzla za primjer

Za Tuzlanski bazen i za ovaj dio Bosne i Hercegovine može se reći da nije bilo nekih razaranja vjerskih objekata u posljednjem ratu. “U Tuzlanskom bazenu pretežno žive Bošnjaci - muslimani i Hrvati, a manjinski dio su Srbi, a drugih manjinski nacionalnosti je neznatan broj. Koliko-toliko bošnjačke snage i snage HVO djelovale su koordinirano, pa se na taj način nije rušilo vjerske objekte nijedne vjerske provenijencije. Može se reći - ovo je jedan o rijetkih krajeva u BiH gdje nije bilo rata. Nije bilo onih strašnih ruševina vjerskih objekata, a posebno katoličkih župnih crkvi i kapela. Zanimljivo, u najmanjem entitetu u BiH, u hrvatskom, najviše je crkvi i kapela porušeno, negdje oko 350. Ove činjenice mnogo govore. Pravoslavnih crkvi je kudikamo puno, puno manje. Da je se i u drugim mjestima u BiH postupalo ovako, kao u Tuzlanskoj županiji, ne bi bili toliki vjerski objekti porušeni” - naglašava vlč. Ravlić. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?