Zlatna povelja za životno djelo

Muselimoviću i Ceraru najveće staleško priznanje slovenske Odvjetničke komore

storyeditor/2023-10-22/muselimovic.jpg
23.10.2023.
u 16:23

U hotelu Toplice na Bledu održana svečana skupština Odvjetničke komore Slovenije na kojoj su dodijeljene Zlatne povelje za životno djelo u profesiji

Pod časnim pokroviteljstvom predsjednice Slovenije Nataše Pirc Musar u hotelu Toplice na Bledu održana je svečana skupština Odvjetničke komore Slovenije na kojoj su dodijeljene Zlatne povelje za životno djelo u profesiji uglednom mostarskom odvjetniku akademiku i kolumnistu Večernjeg lista BiH Josipu Muselimoviću te slavnom slovenskom gimnastičaru, olimpijskom pobjedniku i svjetskom prvaku u disciplini konj s hvataljkama, Miroslavu Ceraru, koji se nakon okončanja sportske karijere posvetio odvjetništvu te danas u Ljubljani s kćeri vodi odvjetnički ured, piše Večernji list BiH.

Najviši dužnosnici

Svečanoj dodjeli prisustvovali su najviši nositelji pravosudnih dužnosti, predsjednici Ustavnog i Vrhovnog suda Slovenije, ministar pravosuđa i glavni državni tužitelj te predstavnici odvjetničkih komora BiH, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Srbije, Vojvodine, Hrvatske, Bugarske, Mađarske, Njemačke, Austrije, Italije, Francuske i Europske udruge odvjetnika.

Tijekom svečanosti dr. Peter Čeferin rasvijetlio je ulogu dr. Ivana Tavčarja, odvjetnika i književnika, a skupina pravnih stručnjaka upozorila na dvojbe vezane uz odredbe Zakona o sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma koje ometaju povjerljivost između odvjetnika i klijenta. Konačno, u hotelu Toplice Odvjetnička komora i njezin predsjednik Janez Starman priredili su poseban prijam. U obrazloženju dodjele najvećeg staleškog priznanja slovenske Odvjetničke komore naziva "Danila Majarona" Muselimoviću i Ceraru, predsjednik Janez Starman istaknuo je kako se ovo priznanje dodjeljuje osobama koje su najviše doprinijele razvoju odvjetništva u Republici Sloveniji.

Odvjetnik Muselimović prije nam je rekao kako ovo priznanje doživljava kao krunu svoje odvjetničke karijere, imajući u vidu da su mu zlatne povelje dodijelile odvjetničke komore BiH, Hrvatske, Vojvodine, Srbije, Crne Gore i Makedonije.

- Sretan sam i ponosan na priznanje Odvjetničke komore Republike Slovenije, ponajprije što je tijekom stoljeća iznjedrila velika odvjetnička i znanstvena imena europskog i svjetskog značaja - ponosno je kazao akademik Muselimović.

Priznanje je dobilo ime po Danilu Majaronu, jednom od osnivača Sveučilišta u Ljubljani, koji je 30 godina bio predsjednik Odvjetničke komore Ljubljane i jedan od glavnih organizatora jugoslavenskih pravničkih kongresa. Ime Danila Majarona od međunarodnog je ugleda, kao što je u Hrvatskoj dr. Ive Politea, branitelja Josipa Broza Tita, te blagopokojnog kardinala Alojzija Stepinca.

Najviša odličja

Akademik Josip Muselimović glavni je tajnik HAZU-a u BiH i počasni predsjednik Matice hrvatske Mostar. Za svoj pedesetogodišnji rad na zaštiti ljudskih prava i sloboda dobitnik je najvišeg odličja Republike Hrvatske s imenom Marka Marulića, Zlatne povelje Matice hrvatske i Međunarodne lige humanista s imenom dvostrukog nobelovca Linusa Paulinga te povelje Počasni građanin Sarajeva. Muselimović se bavi i književnim radom, a u fazi pripreme je njegova nova opsežna knjiga s naslovom "To je tako".

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?