Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Musa: Ubrzan prijenos virusa u Federaciji BiH

16. listopada 2020. u 17:29 0 komentara 140 prikaza

Član Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva Sanjin Musa kazao je danas kako se u Federaciji Bosne i Hercegovine bilježi porast broja zaraženih koronavirusom i ubrzan prijenos virusa među populacijom u Federaciji.

Kako je naglasio, od početka pandemije u Federaciji BiH zabilježeno 21.345 slučajeva zaraze, 625 osoba je umrlo od posljedica zaraze koronavirusa, a 70 posto umrlih je bilo starije od 65 godina, 25 posto je u starosnoj grupi 50 do 64 godine.

Musa je napomenuo kako je na razini Federacije sedmodnevna incidenca u porastu i iznosi 75 na 100.000 stanovnika, a dnevni prosjek iznosi 236 slučajeva.

Incidenca gdje je više od 100 slučajeva zaraze na 100.000 stanovnika bilježi se u Hercegovačko-neretvanskoj, Zapadno-hercegovačkoj i Hercegbosanskoj županiji. U kategoriji od 50 do 100 slučajeva na 100.000 stanovnika su Zeničko-dobojskoj i Sarajevskoj županiji, a ostali su ispod 50 slučajeva.

- Od početka rujna pratimo intenzivnije distribuciju kada je u pitanju dobna struktura oboljelih, a razlog tome je početak škole. U rujnu je bilo osam posto zaraženih među djecom i mladima do 18 godina, a u ova dva tjedna u listopadu školska djeca čine 10,2 posto u ukupnom broju oboljelih - dodao je Musa.

Kada je u pitanju starija dobna grupa ona se većinom zadržava na toj razini da 15 posto oboljelih čine stariji od 65 godina, ali infekcija se širi većinom među radno sposobnim stanovništvom, ali zbog toga će se početi širiti i na druge dobne grupe.

Ocijenio je kako je od iznimne važnosti da stanovništvo ostane privrženo mjerama prevencije i kontrole infekcije i to su mjere distance, higijene, nošenje maski te ventilacija zatvorenih prostora.

- Ušli smo u jesen s nepovoljnom i nestabilnom epidemiološkom situacijom, a u prilog nam ne ide promjena sezone zbog čega više ljudi boravi u zatvorenim prostorima - kaže Musa.

Stoga je, kako je zaključio član Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva Sanjin Musa, potrebno ograniči kontakt u okruženjima gdje je kontakt najvjerojatniji, a to su okupljanja u zatvorenim prostorima sa slabom ventilacijom gdje nije moguće zadržati distancu.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.