OBJAŠNJENJE

Može li naškoditi? Važna činjenica koju trebate znati ako spavate previše

spavanje
04.06.2021.
u 18:04

Prekomjerno spavanje, u kombinaciji sa slabom fizičkom aktivnošću, povezano je i s povećanim mortalitetom

Kvalitetan san ima velik utjecaj na naše zdravlje i dobrobit. Suvremeni životni stil često nam ne omogućuje da spavamo koliko bismo htjeli i zato nas stručnjaci često potiču da to nadoknadimo. No što je s onima koji spavaju previše, pita se portal Sciencealert.

Optimalna količina sna je, čini se, čvrstih sedam sati. Za svaki sat manje postoje štetne zdravstvene posljedice, ali postoje i za svaki sat više, kazala je dr. Lynn Caldwell s odjela neuropsihologije Američkog mornaričkog istraživačkog centra, koja je sažela rezultate brojnih istraživanja na tu temu. Štetne posljedice na zdravlje, kazala je, uključuju mnoge bolesti životnog stila poput dijabetesa, gojaznosti i srčanih problema, piše Zadovoljna.hr

Prekomjerno spavanje, u kombinaciji sa slabom fizičkom aktivnošću, povezano je i s povećanim mortalitetom. Važno je napomenuti da su svi podaci prikupljeni tim istraživanjima opservacijski, što znači da su dobiveni promatranjem ljudi s različitim obrascima spavanja i uspoređivanjem njihovih zdravstvenih posljedica.

Istraživanjima se nije eksperimentalno produljivao san, što znači da eksperimentalnih podataka koji bi koji povezali prekomjerno spavanje s povećanim mortalitetom zapravo nema. Gdje je onda poveznica između prekomjernog sna i slabog zdravlja s obzirom na to da opservacijski podaci ukazuju na to?

Problem s interpretacijom teze da je 'predug san loš' leži u tome što ne znamo zbog čega oni koji prekomjerno spavaju imaju loše ishode. Možda spavaju predugo zato što imaju neki medicinski problem koji traži duži san, izjavio je dr. Jamie Zietzer, stručnjak sveučilišta Stanford. Većina se liječnika slaže da bi moglo biti drugih čimbenika koji povezuju predug san s negativnim ishodima, ali nije jasno koji su to čimbenici.

Najvjerojatnije je objašnjenje da postoji neko stanje bolesti koje dovodi do prekomjernog spavanja, a ne obrnuto. No bez dokaza dobivenih eksperimentima to je pomalo pitanje kokoši i jajeta, tvrdi dr. William Killgore sa Sveučilišta Arizona.

Dobro je to što predug san najvjerojatnije sam po sebi nije štetan. Stručnjak za probleme spavanja dr. James Ware s medicinskog fakulteta Eastern Virginia tvrdi da je nemoguće ''predozirati'' se spavanjem.

 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije