Što donosi izvješće Povjerenstva o napadu na tornjeve Svjetskog trgovačkog centra te Pentagon

Mozak operacije napada na SAD 11. rujna kao mudžahedin ratovao u BiH

11.09.2023.
u 10:54

Toga kobnog utorka, 11. rujna 2001., cijeli je svijet s nevjericom i užasom promatrao stravične scene iz New Yorka, trenutke kada se oteti zrakoplovi zabijaju u tornjeve Svjetskog trgovačkog centra, dovodeći do jednog od najvećih zločina protiv civilnog stanovništva. Većina onih koji su nijemo gledali događaj koji će imati dalekosežne posljedice za cjelokupan demokratski svijet, koji je danas ujedinjen u borbi protiv svih vrsta terorizma, vjerojatno je bila nesvjesna dubine izgrađene mreže Al-Kaide koju je tada vodio Osama bin Laden, a koji je, kao što će se naknadno utvrditi, imao veze i s prostorima jugoistoka Europe, uključujući i Bosnu i Hercegovinu. U izvješću Povjerenstva o napadu na tornjeve Svjetskog trgovačkog centra te Pentagon 11. rujna danas je moguće pronaći pozadinu Bin Ladenova uspona na čelo Al-Kaide, pa se tako navodi kako je Bin Laden održavao veze i u “bosanskom sukobu”, ali i kako je njegov impresivan niz ureda, koji su pak potajno osiguravali financijske i druge stvari za podršku terorističkim aktivnostima, uključivao i udrugu koja je djelovala u BiH.

Sastanak iz 1999.

- Dok su njegove savezničke islamističke skupine bile fokusirane na lokalne bitke, poput onih u Egiptu, Alžiru, Bosni ili Čečeniji, Bin Laden se koncentrirao na napad na “dalekog neprijatelja” - SAD - objašnjeno je u izvješću. I dok se za Bin Ladena, osobu na čelu Al-Kaide, a za koju je u godinama koje su uslijedile pokrenuta opsežna operacija potrage te koja će u konačnici biti likvidirana u Pakistanu, ne navodi da je posjećivao BiH, to se izričito navodi za njegova suradnika Khalida Sheikha Mohammeda​, koji je pak u izvješću okarakteriziran kao glavni arhitekt napada 11. rujna. Za njega se kaže kako je visoko obrazovan te kako je primijenio svoju maštu, tehničku i menadžersku sposobnost, kao i vještine za smišljanje niza terorističkih planova.

- Ove ideje uključivale su konvencionalne automobilske bombe, politička ubojstva, otmice, trovanje spremnika i, na kraju, upotrebu zrakoplova kao projektila kojima upravljaju samoubilački operativci - objašnjeno je u izvješću. A kakva je veza ovoga visoko rangiranog agenta Al-Kaide s BiH? Odgovor na to pitanje naveden je u dijelu izvješća koji tretira njegov ratni put.

- Godine 1992. ​KSM (kratica za Khalida Sheikha Mohammeda) proveo je neko vrijeme boreći se s mudžahedinima u Bosni i podržavajući taj napor financijskim donacijama - stoji u samom dokumentu.

Istražitelji su vezu s Bosnom i Hercegovinom istaknuli i u kontekstu dvojice otmičara zrakoplova, a koji su se borili u BiH 1995. godine.

O njima se govori u dijelu izvješća posvećenom razradi plana napada te je pritom objašnjeno kako je Bin Laden navodno razgovarao o operaciji korištenja zrakoplova s KSM-om i Atefom u seriji sastanaka na proljeće 1999. u kompleksu Al-Matar, kod Kandhar​a.

KSM-ov originalni koncept korištenja jednog od otetih zrakoplova za davanje medijske izjave je odbačen, ali je Bin Laden smatrao da je osnovna ideja izvediva. Bin Laden, Atef i KSM razvili su tada početnu listu meta, a ona je uključivala Bijelu kuću, Capitol SAD-a, Pentagon i Svjetski trgovački centar. Prema KSM-u, Bin Laden je želio uništiti Bijelu kuću i Pentagon, KSM je htio udariti na Svjetski trgovački centar i svi su htjeli da se pogodi Capitol.

U dijelu izvješća koji govori o razradi plana napada na “blizance” navedeno je kako je Bin Laden odabrao četiri osobe koje će služiti kao operativci samoubojice, a to su: Khalid al-Mihdhar​, Nawaf al-Hazmi​, Khallad i Abu Bara al Yemeni.

- Hazmi i Al-Mihdhar su bili državljani Saudijske Arabije. Kao i ostali u ovoj početnoj skupini odabranih, oni su već bili iskusni mudžahedini. Oni su zajedno putovali boriti se u Bosni u skupini koja je putovala na Balkan 1995. - dodaje se u dokumentu izvješća. Obojica otmičara poginula su tijekom udara zrakoplova s leta 77 u zgradu Pentagona. U godinama koje su uslijedile nakon napada svijet će krenuti ubrzanim promjenama, a poglavito kada je riječ o odlučnosti i postizanju osnaženog jedinstva zemalja u borbi protiv terorizma. Demokratski svijet prepoznao je opasnost koju predstavlja terorizam te je, unatoč izazovima, i dalje predan zajedništvu u borbi protiv svakog oblika takvih aktivnosti. Danas, 22 godine poslije, mnogi se prisjećaju događaja u kojemu je stradao veliki broj ljudi, događaja koji će ostati zabilježen u povijesti kao najsmrtonosniji teroristički napad u povijesti.

Stravičan napad

U četiri koordinirana teroristička napada na SAD 11. rujna 2001. poginulo je gotovo 3000 ljudi, a tisuće su ozlijeđene. Žrtve su bile stare od dvije do 85 godina. U godinama koje su uslijedile još su se tisuće razboljele ili čak umrle od posljedica napada. Za napad je odgovorna islamistička teroristička skupina Al-Kaida, čiji su pripadnici oteli četiri zrakoplova. Dva su udarila u Svjetski trgovački centar (WTC) na Manhattanu u New Yorku, po jedan u svaki neboder u 17 minuta razlike, nakon čega su se ubrzo oba nebodera srušila. Treći je zrakoplov udario u Pentagon, glavno sjedište Ministarstva obrane SAD-a u općini Arlington, državi Virginiji. Četvrti se zrakoplov srušio u ruralnom dijelu općine Somerset u Pennsylvaniji​, 130 km istočno od Pittsburga, nakon što su putnici pružili otpor otimačima. Zrakoplove je otelo 19 terorista, od kojih su svi poginuli u napadima, uključujući i jednog od ključnih organizatora Mohameda Attu. Neki od terorista koji su sudjelovali u napadu živjeli su u SAD-u više od godinu dana i išli su na tečajeve upravljanja zrakoplovom. Čelnika Al-Kaide Osamu bin Ladena ubili su američki vojnici u Pakistanu 2. svibnja 2011.•

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?