Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Mostaru i HNŽ-u prijeti epidemija ospica, roditelji pozvani da cijepe djecu

U mjesecu svibnju, prema podacima Zavoda u HNŽ, evidentirano je 14 slučajeva obolijevanja od ospica.
24. svibnja 2019. u 10:55 0 komentara 60 prikaza

Uzimajući u obzir nizak cjepni obuhvat MMR cjepivom (morbili, parotitis i rubeola) u Hercegovačko-neretvanskoj županiji, te mogućnost epidemijskog pojavljivanja ovih bolesti, na inicijativu Zavoda za javno zdravstvo HNŽ održan je radni sastanak na kojem su predstavnici Zavoda s dr. sc. Goranom Opsenicom, ministrom zdravstva, rada i socijalne skrbi HNŽ razmotrili epidemiološku situaciju u Županiji i utvrdili smjernice za nadzor i sprječavanje širenja virusa ospica u vrtićima i zdravstvenim ustanovama. O zaključcima sastanka upoznat je i Zavod za javno zdravstvo FBiH, priopćeno je iz Vlade HNŽ. 

Prema podacima Zavoda u HNŽ, već dulji niz godina bilježi se negativni trend cijepljenja, a poglavito je nizak cjepni obuhvat MMR cjepivom što je rezultiralo padom kolektivnog imuniteta.

U mjesecu svibnju, prema podacima Zavoda u HNŽ, evidentirano je 14 slučajeva obolijevanja od ospica.

Zavod za javno zdravstvo FBiH osigurao je dovoljan broj MMR cjepiva koje se distribuira županijskim zavodima za javno zdravstvo.

Zbog slabe procijepljenosti kao i mogućnosti pojave epidemije apelira se na roditelje da obvezno cijepe djecu. Također, istaknut je značaj imunizacije i podizanja cijepnog obuhvata (95 % i više), jer ukoliko se netko ne cijepi on ugrožava, ne samo svoj, već i živote drugih.

Inače, ospice su jedna od najzaraznijih bolesti koja se prenosi vrlo lako s čovjeka na čovjeka kapljičnim putem (kašljanje, kihanje), kao i preko predmeta koji su svježe kontaminirani sekretima iz grla i nosa. Procjena je da se više od 90% osoba koje su bile u kontaktu s bolesnikom zaraze, ako nisu cijepljene ili nisu preboljele ospice, zbog čega dolazi do pojave epidemija. Osim osipa koji se javlja kod oboljelih, moguće su brojne komplikacije, a djeca su najviše ugrožena.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.